Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski promovează „planul victoriei”. Liderul de la Kiev a vizitat o uzină de armament din Pennsylvania

Președintele ucrainean a ajuns în Statele Unite ale Americii, pentru a prezenta planul Ucrainei de încheiere a războiului cu Rusia. Liderul de la Kiev urmează să fie primit joi, la Casa Albă, de președintele american, Joe Biden. Nu este exclus ca Zelenski să se întâlnească și cu cei doi candidați pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Președintele Statelor Unite ale Americii va fi primul care îl va putea vedea în întregime. Noi avem nevoie de pace, exact cum prevede formula de pace, exact cum prevede Carta ONU. Avem nevoie de arme pentru a ne apăra oamenii și independența. Avem nevoie de diplomație pentru a consolida relațiile pe care le avem cu partenerii și pentru a forța Rusia să accepte pacea. Avem nevoie de dreptate, astfel încât Rusia să fie trasă la răspundere pentru acest război și să suporte consecințele.”

Prima destinație a lui Volodimir Zelenski a fost o fabrică din statul american Pennsylvania care produce obuze de artilerie pentru armata ucraineană. 

Matt Cartwright, reprezentantul statului Pennsylvania în Congresul american: „A fost ceva incredibil că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a venit aici și a mulțumit pentru sprijinul și pentru eforturile pe care le depunem. Ce mesaj a avut președintele (Volodimir Zelenski n.r.)? El ne-a mulțumit și ne-a spus că țara lui are nevoie de mai mult.” 

Liderul de la Kiev a anunțat că a discutat despre extinderea cooperării dintre statul american Pennsylvania și regiunea ucraineană Zaporojie.

Kievul nu dezvăluie detalii despre planul pentru încetarea războiului. Se știe, ucrainenii insistă pe recuperarea tuturor teritoriilor anexate de Moscova, inclusiv peninsula Crimeea, care a fost ocupată de ruși încă în 2014. De cealaltă parte, Vladimir Putin a declarat că va fi de acord cu eventuale negocieri de pace doar dacă Ucraina va renunța la teritoriile care sunt acum controlate de Rusia. În plus, Ucraina planifică și un summit al păcii, care se va desfășura în luna noiembrie, la Kiev. Rusia a refuzat să participe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE