Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce planul de pace al Ucrainei e diferit de cel al victoriei. Explicațiile ambasadorului ucrainean în România

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a explicat la Euronews România că țara sa are un plan de pace, care diferă de cel al victoriei. Primul presupune ca Ucraina să rămână cu teritoriile sale, iar planul victoriei vizează modul în care Federația Rusă poate fi forțată să renunțe la planurile sale ostile.

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, ambasadorul Ihor Prokopchuk a evidențiat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promovat formula sa de pace în intervențiile pe care le-a avut la Organizația Națiunilor Unite.

„Când (președintele Volodimir Zelenski - n.r.) s-a adresat Adunării Generale a ONU, acesta a subliniat, în mod special, că dorește pentru poporul său o pace autentică și o pace justă, ceea ce înseamnă că trebuie să fie o pace care să respecte pe deplin principiile consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite și care reflectă dreptul internațional”, a declarat Ihor Prokopchuk, la Euronews România.

Diplomatul ucrainean a evidențiat că, prin planul de pace, Ucraina vrea să obțină garanții că teritoriul său este inalienabil. În schimb, planul de victorie a lui Zelenski detaliază ce acțiuni vor fi făcute de către Occident și de Ucraina pentru a forța Rusia să renunțe la teritorii și atitudini ostile.

„Planul victoriei este despre a redresa Ucraina și a crea condițiile necesare pentru a lansa și implementa pe deplin o formulă de pace. Planul victoriei (trebuie să aibă -n.r.) o componentă militară, dar și o componentă diplomatică. Când președintele (Volodimir Zelenski - n.a.) a avut a avut întâlnirile la Casa Albă și restul întrunirilor, inclusiv cea de la Congres, el a explicat logica planului, a explicat rațiunea din spatele acestuia și rezultatele așteptate”, a afirmat ambasadorul Ucrainei în România.

Ambasadorul Ucrainei în România, despre dronele rusești care cad pe teritoriul României

„Până acum, rachetele sau dronele rusești au ajuns deja în Polonia, în România și recent în Letonia. În acest sens, este absolut logic și întemeiat să ne așteptăm să fie luate toate măsurile pentru a ne apăra împotriva acestei amenințări rusești.

Iar a face acest lucru în spațiul aerian ucrainean ar fi mai eficient (n.r. să fie doborâte rachetele, dronele), în raport cu țările învecinate care sunt vizate, și ar contribui, de asemenea, la apărarea populației ucrainene care trăiește în zonele învecinate frontierei.

Va fi absolut legitim să le spunem în mod clar rușilor, care resping demersurile diplomatice, care ignoră apelurile lansate după atacuri, să le spunem direct că există anumite limite stabilite în ceea ce privește utilizarea de rachete și drone, iar acestea ar trebui doborâte deasupra teritoriului ucrainean în interesul apărării civililor, în țările vecine, dar și deasupra Ucrainei”, a punctat Prokopchuk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE