Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zaibărul de Băilești, aproape să devină o legendă. Viile dispar de la an la an, iar seceta a redus cantitatea de struguri

Zaibărul sau vinul oltenesc de pe câmpurile Băileștiului, promovat pe vremuri de actorul Amza Pellea prin personajul Nea Mărin, este aproape de dispariție. Viile care dau producția de zaibăr sunt tot mai puține. De la peste 600 de hectare în anii 90, s-a ajuns la doar zece în 2023, și la abia două hectare anul acesta. Practic, o reducere de 300 de ori a terenului cultivat. În plus, seceta a afectat și cantitatea de struguri. Singura parte bună, este ca, toamna aceasta, puținii producători de zaibăr au obținut un vin mai dulce.

În octombrie, de obicei, fierbe mustul în butoaie. Zaibărul de Băilești a trecut deja de această etapă și este bun de băut. Și asta deoarece, spre deosebire de anii trecuți, strugurii s-au copt cu o lună mai devreme. 

Sabin Văduva, producător de zaibăr: „Producția mai mică, însă pentru faptul că a fost secetă boabele mai micuțe, însă calitativ vinul foarte bun. Mai puțin, dar foarte bun. A fost este și va fi, pentru că e vin deosebit. (Reporter: Ce are atât de special?) Faptul că este ceva mai tare decât alte soiuri, culoarea plăcută și băubil. Aici la noi în Oltenia se consumă substanțial mai mult decât alte vinuri. (Reporter: E greu să-l întrețineți?) E greu, dar e vorba și de pasiune aici.” 

Băileștiul, locul de naștere al zaibărului, pierde tradiția

Băileștiul, orașul natal al actorului Amza Pellea, cel care a și promovat zaibărul în piesele de teatru și în filme, se schimbă de la an la an. Puțini mai sunt oamenii locului care au viță de vie în curte sau pe câmpurile din apropiere și își produc singur licoarea. 

Florea Pârvulescu, producător de zaibăr: „Băileștiul din cele 610 hectare pe care le-a deținut până nu demult, la ora actuală nu mai sunt 4,5-4 hectare de viță de vie dintre care să mai fie un hectar jumate de vie Seibel, de Zaibărul.” 

Producătorii de viță de vie din întreaga Oltenie au obținut o cantitate de struguri redusă și la jumătate toamna aceasta comparativ cu alți ani. 

Constantin Băducă, director stațiunea de cercetare Banu Mărăcine:Anul viticol 2024 a fost foarte complicat pentru viticultorii din Oltenia pentru că au fost mai multe valuri de căldură plus o secetă prelungită cum de foarte mulți ani nu s-a mai întâlnit. Producția a fost diminuată semnificativ în toată regiunea. Este adevărat că acest lucru a însemnat o creștere semnificativă a conținutului de zahăr. Foarte mult zahăr înseamnă foarte mult alcool în vin și înseamnă că toate podgoriile au fost obligate să înceapă culesul încă din luna august. Chiar dacă strugurii au avut mai mult zahăr, au avut aciditate mai mica, arome mai puține plus producțiile diminuate între 25 și 50% de la caz la caz, de la soi la soi, de la podgorie la podgorie.”

Producția redusă de zaibăr a crescut atât prețul licorii, cât și pe cel strugurilor. Zaibărul se vinde cu 15 lei litru față de 10-12 lei cât era anul trecut. Acest vin este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, din 2009. Zaibărul poate fi, astfel,  cumpărat doar la producătorii locali. 

Florea Pârvulescu, producător de zaibăr: „Zaibărul la Băilești este v-am spus spre dispariție. Mai există câțiva înrăiți care continua să îl aibă în plantație. Va rămâne o legendă. A fost cândva la Băilești o viță care se chema zaibăr și făcea un vin foarte negru și foarte tonic,”

Vestita licoarea oltenească provine din strugurii hibrizi Seibel. Aceștia au fost produși de medicul și viticultorul francezul Albert Seibel pentru a reface plantațiile de vie decimate secolul trecut de insecte parazit. În România, acest hibrid ar fi ajuns în anii 1907-1910. Soiul a fost plantat inițial în zona Olteniei. Pentru a susține brandul local, în Băilești, este organizat Festivalul Zaibărului. Anul acesta, evenimentul va avea loc între 12-13 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE