Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbările climatice schimbă gustul vinului românesc. Cel alb a pierdut din arome, iar vinurile roșii au o concentrație mai mare de alcool

Căldurile extreme din această vară au influențat puternic industria românească de vinuri. Pe lângă pierderea a unei bune părți din recolta de struguri, arșița a afectat și caracteristicile specifice băuturior locale – aroma și concentrația de zahăr. 

„Este un an pierdut pentru vinurile de climă continentală”, spun specialiștii.

Arșița a schimbat calendarul de recoltare a strugurilor. Deși suntem încă în luna septembrie, culesul practic a fost încheiat, față de anii precedenți când strugurii erau culeși până la final de octombrie. Iar acest lucru se face simțit în produsul final – vinul românesc.

Aurelia Vișinescu, coproprietar Domeniile Săhăteni: „A fost un an extrem de dificil, cu secetă extremă, secetă pedologică  care s-a acumulat în ultimii  sau șase ani, cu călduri ama cum nu am mai întâlnit până acum și, ca urmare, vița de vie a suferit extrem de mult. Probabil că soiurile albe nu vor fi la fel de aromate așa cum suntem obișnuiți, pentru că, în mod cert, căldura din iulie și început de august și chiar din perioada recoltatului a influențat semnificativ aromele soiurilor albe. Cele roșii, în schimb, au fost foarte concentrate.” 

Cum influențează schimbările climatice producția anuală de vinuri

Schimbările climatice influențează producția de vinuri de la an la an, spun vinificatorii, care privesc cu îngrijorare atunci când este vorba de viitorul industriei. 

Aurelia Vișinescu, coproprietar Domeniile Săhăteni: „Suntem îngrijorați de schimbările de la un an la altul, fiecare an este diferit. Când spunem că am învățat ceva și că vom fi pregătiți să implementăm anul viitor, ne trezim cu totul și cu totul altceva. Mi se pare că vița de vie este foarte sensibilă la aceste schimbări climatice, ceea ce, în mod cert, va afecta harta viticolă a lumii în viitorul nu foarte îndepărtat.”  

Întrebarea care și-o pun mulți acum este cum va schimba încălzirea globală gustul vinului românesc. Iar specialiștii nu sunt prea optimiști. Unele dintre vinuri riscă să-și piardă din coloritul, din caracteristicile locale, specifice climei continentale din România.

Cezar Ioan, oenolog: „Se constată de vreo 10 an deja o devansare a datei culesului. Dar ca anul acesta... Eu personal mă ocup de vin de 23 de ani și  niciodată nu a fost ca acum, niciodată nu a fost atât de rapidă culegerea, deci recolta. Din păcate, un an ca acesta nu ne ajută cu nimic. E un an pierdut pentru vinurile, să spunem, de climă continentală obișnuită. Vinul românesc va arăta  în acest an ca un vin de climă foarte caldă. Repet, alcool foarte ridicat, ceea ce nu face un mare bine vinului românesc.” 

România este în prezent al șaselea cel mai mare producător de vinuri din Europa și al 13-a din lume, potrivit datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului pentru 2023. Cramele din țară au produs anul trecut aproape 4,6 milioane de hectolitri de vin, în creștere cu 21 la sută față de 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE