Un sfert dintre vinurile de pe piața românească vin de peste Prut. Anul trecut, România a important vinuri în valoare de peste 25 de milioane de dolari. Pentru producătorii din Republica Moldova, țara noastră este principala piață de desfacere, constituind 10% din exporturi. Cei care își doresc să descopere vinurile de peste Prut, în acest weekend, la București, are loc „Vernisajul Vinului Moldovenesc”.
Vinul moldovenesc ajunge din ce în mai mult pe piața din România
Vinul moldovenesc, care a devenit o carte de vizită pentru vecinii de peste Prut, ajunge din ce în mai mult pe piața din România. Odată cu embargoul impus de Rusia, în 2013, vinificatorii din Republica Moldova s-au reorientat către piețele din vest. În prezent, 85% din producție se exportă, iar 10% ajunge în România. Practic, valoarea vinului care trece granița se ridică la 25 milioane de dolari.
Elizaveta Breahnă, Oficiul Național al Viei și Vinului, Republica Moldova: „Piața românească este cea mai importantă piață. În 2021, Republica Moldova a exportat 120 milioane de litri de vin, dintre care 10% au nimerit pe piața României.”
Calitatea vinurilor cu care trec Prutul vinificatorii moldoveni se îmbunătățește de la an la an. Multe dintre vinuri sunt premiate la concursuri internaționale, unde ocupă locuri de frunte.
Ruxanda Lipcan, proprietară cramă Republica Moldova: „Suntem cea mai premiată cramă din Republica Moldova. La acest moment deținem mai mult de 1.000 de medalii, iar în portofoliul nostru mai avem un vin, care a fost apreciat ca cel mai bun vin roșu din lume, la Concursul Mondial Bruxelles.”
Vinul a început să se reinventeze
Vinul nu e doar mai bun, pe măsură ce trec anii, așa cum spun specialiștii. Vinul a început să se reinventeze. Una dintre cele mai mari crame din Republica Moldova produce, mai nou, vinuri muzicale.
Viorel Garaz: „Noi ne mândrim cu spumantul nostru produs din soiul autohton riton, care, pe lângă arta vinului, am făcut un tandem cu arta muzicală și am creat un spumant muzical, care este absolut deosebit, prin faptul că atunci când scanăm QR code ul avem acces la operele lui George Enescu. De asemenea, avem un vin roșu sec „Maria Tanase”.”
Peste 40 de crame de Republica Moldova aduc în fața românilor vinuri de o selecție impresionantă
Printre cele mai reprezentative soiuri moldovenești se numără Feteasca Regală, Rara Neagră sau Viorica. Vinificatorii profită de solul generos și aduc soiuri internaționale în pământul moldovenesc.
Sergiu Nedelea, somelier: „Deși rădăcinile sunt comune, avem o unitate prin diversitate. Sunt absolut fascinat să văd că în Moldova este Tempranillo sau Banirrio, care au venit din Spania. Am văzut chiar soiul Glera, din care se face vestitul Prosecco.”
Peste 40 de crame de Republica Moldova aduc în fața românilor vinuri de o selecție impresionantă. Cei care sunt pasionați să descopere licoarea lui Bahus de peste Prut sunt invitați la „Vernisajul Vinului Moldovenesc”. Prețul biletului este de 60 lei și include 10 degustări.
În România, un vin moldovenesc poate costa între 30 și 4.000 de lei.