Grindina a devastat culturile și proprietățile localnicilor din zona comunei Răducăneni din Iași. Localnicii au povestit că au fost martorii unui fenomen meteorologic pe care nimeni nu l-a văzut de zeci de ani. Specialiștii atrag atenția că eficiența rachetelor antigrindină este dovedită, iar pagubele pot fi limitate dacă astfel de sisteme sunt folosite la timp.
Culturi și bunuri distruse de grindină în județul Iași
Localnic: Acolo a fost ca o floare grădina. A distrus tot. Crengile la gutui, lăstarii la vie, strugurii - căzuți pe jos. Am 75 de ani. Am mai văzut gheață, dar atât de mare - niciodată.
Specialist: Aici unde vedem cu roșu este zona din interiorul norului care are grindină. În funcție de înălțimea la care se află această zonă cu grindină, putem să estimăm efectiv pericolul de grindină a acelui sistem noros. Aici, în zona Răducăneni, se poate observa că înălțimea norului a ajuns la 12-13 km. Un nor foarte înalt, de tip supercelulă. Și de acolo grindina a ajuns la sol la dimensiuni mari.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „A fost nevoie de 20 de minute pentru ca gheața, în forme diferite, să distrugă tot ce a găsit în cale. Ceapa a fost pusă la pământ, am văzut solarii distruse, dar și mașini”.
Cea mai afectată zonă a fost cea din jurul comunei Răducăneni, aflată la aproximativ 40 de kilometri de Iași. Pagubele nu pot fi estimate până la acest moment, iar oamenii mărturisesc înfricoșați că nu au văzut niciodată așa ceva.
Localnică: Folia este afectată sută la sută, că nu mai poți să o folosești. Au fost momente traumatizante, în viața mea n-am văzut gheață mare cât pumnul.
Localnică: A spart parbrize la mașini, tractoare, la case - acoperișul. N-am mai văzut. Am 52 de ani și așa ceva n-am văzut.
Localnic: Dezastru. Gheață mare, mai mare decât oul de găină, încolțurată, parbrize sparte la mașini, mașini avariate, legume, fructe... Puterea lui Dumnezeu! Nimeni nu stă în calea naturii. Asta e!
Comuna Răducăneni și satele din jur nu au fost protejate de rachete antigrindină. În zona în care au fost folosite asfel de dispozitive, bucățile de gheață au avut dimensiuni mai mici, iar pagubele sunt minore față de ce au pățit sătenii din Răducăneni.
Daniel Florea, director Centrul Antigrindină Iași: „În zona unde am putut lansa rachetele, dimensiunea grindinei la sol nu a depășit 1,5-2 cm, față de 5-6 cm în zona neprotejată. Este o dovadă că sistemul este eficient, este o dovadă că sistemul lucrează. Am văzut ce se întâmplă dacă lansăm și ce se întâmplă dacă nu putem lansa”.
Specialiștii care gestionează Sistemul Național Antigrindină susțin că acesta trebuie extins, mai ales că analizele și strategiile naționale sau europene arată că România este din ce în ce mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice.