Viitorul se poate întrezări la Go Tech World. Cea mai mare expoziție de tehnologie din Europa Centrală și de Est este acum în Capitală. Inovațiile din zona orașelor inteligente, securitatea cibernetică sau modul în care Inteligența Artificială ne poate ajuta sau încurca, după caz, sunt temele tratate de peste 160 de specialiști din întreaga lume.
Alexandru Maftei: Vă prezint o soluție de viitor în care avem roata integrată pe punte, frâna care este la fel, electrică, suspensia, pneumatică. Modulul acesta îl luăm, îl punem pe spatele unei mașini și așa putem porni și opri mașina.
Cu un astfel de sistem dezvoltat de inginerii români, mașinile din viitor ar putea arăta altfel. Prototipul ar putea fi implementat peste aproape 10 ani. În caz de defecțiune, ansamblul se poate schimba rapid, iar mașina poate continua drumul fără să polueze.
Alți ingineri români au dezvoltat o serie de senzori care monitorizează atent reacțiile șoferului
Mihai Cărăvan, inginer: Poate să-ți transfere diferite impulsuri, atât în volan, dar și acustic. În ultimă fază poate lua inclusiv o decizie folosind valorile.
Adică, mașina evită obstacolul și apoi parchează în siguranță. Dacă șoferul a fost lipsit de reacție pentru că i-a fost rău, cheamă și medicii în ajutor.
La Go Tech World o întâlnim și pe Rania Tourkebri. La doar 32 de ani este project manager la Airbus Defence and Space. Unul dintre cei mai apreciați ingineri din lume a venit în Capitală pentru a le vorbi tinerilor despre modul în care Inteligența Artificială devine tot mai utilizată, inclusiv în industria spațială.
Rania Tourkebri, project manager la Airbus Defence and Space: Folosind Inteligența Artificială, în această zonă, este o prioritate, în momentul de față, lucrurile devin automatizate, mult mai ușoare, iar tehnologia devine mult mai stabilă și sustenabilă. Acum putem vorbi de o perioadă mult mai mare petrecută în Spațiu și este nevoie de o nouă tehnologie, pentru a face procesul mult mai bun.
Dincolo de beneficiile tehnologiei și ale inteligenței artificiale, aspectele care țin de securitatea cibernetică ar trebui să ne preocupe pe fiecare.
Liliana Mușețan – șef Cybersecurity Unit: Trebuie să fim atenți la amprenta pe care o lăsăm în urmă. Noi ceea ce vizualizăm rămâne în memoria softurilor, a rețelelor sociale și dacă nu suntem atenți și nu ne ștergem urmele, lucrurile acestea pot fi folosite împotriva noastră. Se folosește termenul de impersonation, adică eu sunt o persoană, dar digital înseamnă altă persoană. Cineva îmi ia fața, vocea și înșeală pe altcineva că sunt eu, deși nu sunt.
Avertismentul vine în situația în care România începe să facă pași serioși în zona digitalizării.
Bogdan Gruia Ivan – ministrul cercetării, inovării și digitalizării: Dintre cele mai importante servicii pe care le accesează oamenii, din această toamnă vor începe să fie digitalizate.
Oficialii statului spun că măsurile de securitate sunt cele importante, așa că digitalizarea va aduce soluții la un click distanță, în condiții de siguranță maximă.