Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum arată lupta pentru cele mai râvnite portofolii din viitoarea Comisie Europeană. Roxana Mînzatu ar putea ocupa funcția de comisar pentru Coeziune

În lupta pentru cele mai dorite portofolii din viitoarea Comisie Europeană doar câteva state vor avea câștig de cauză. Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna viitoare cum vor fi împărțite locurile. Sarcina acesteia nu este una ușoară, deoarece trebuie să țină cont de o serie de criterii precum: genul, afilierea politică și chiar geografia.

Iată cum arată competiția pentru marile portofolii, potrivit Politico.

Economie

Nume vehiculate: Raffaele Fitto, Magnus Brunner, Tomaž Vesel, Piotr Serafin, Michael McGrath, Jozef Síkela, Maria Luís Albuquerque, Wopke Hoekstra.

Economia este unul dintre cele mai dorite portofolii, iar mai mulți actuali și foști miniștri de finanțe se numără printre candidați.

Premierul italian Giorgia Meloni a precizat că și-ar dori ca reprezentantul Italiei, Raffaele Fitto, să obțină un portofoliu pe economie. Dar sunt și alții care vor dori o parte din plăcintă, inclusiv ministrul de finanțe în exercițiu Magnus Brunner (Austria) și foștii miniștri de finanțe Michael McGrath (Irlanda) și Maria Luís Albuquerque (Portugalia).

Polonezul Piotr Serafin este clasicul insider de la Bruxelles, fiind mâna dreaptă a lui Donald Tusk timp de jumătate de deceniu. El vizează portofoliul bugetului, probabil unul dintre cele mai puternice în următorul mandat.

Tomaž Vesel, fost șef al Curții de Conturi a Sloveniei, dorește, de asemenea, un portofoliu economic. Vesel este expert în achiziții publice și administrație bugetară. Wopke Hoekstra fost ministru olandez de finanțe, este un alt nume vehiculat. Porecla sa, „domnul Nu”, se datorează tendinței sale de a nu da curs solicitărilor colegilor săi pentru noi fonduri. Pe scena europeană, Hoekstra pledează pentru rigoarea bugetară.

Apărare

Nume vehiculate: Valdis Dombrovskis, Thierry Breton.

Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, despre care se zvonea de mult că ar fi alesul Poloniei pentru acest rol, a declarat la începutul verii că nu este interesat de post. Dar există câteva nume care ar putea fi interesate de acest portofoliu.

Valdis Dombrovskis - vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț în Comisia anterioară - este un candidat puternic pentru postul de comisar pentru Apărare, a declarat ministrul leton al apărării Andris Sprūds pentru Politico.

De asemenea, francezul Thierry Breton, fost responsabil pentru piața internă, industria de apărare și tehnologie în prima Comisie von der Leyen, este și el vehiculat pentru acest post.

Agricultură

Nume vehiculate: Christophe Hansen, Wopke Hoekstra, Costas Kadis

Luxemburghezul Christophe Hansen face parte din comisia pentru agricultură a țării sale din 2023 și a fost, de asemenea, membru al Comisiei pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European, unde a contribuit la orientarea planurilor naționale pentru politica agricolă a UE. Hansen provine dintr-o familie de fermieri. Verișoara sa, Martine Hansen, este ministrul Agriculturii din Luxemburg.

Wopke Hoekstra a fost recrutat pentru a-i lua locul lui Frans Timmermans, șeful Green Deal, după plecarea acestuia din urmă în urmă cu un an. Cipru l-a nominalizat pe fostul ministru al agriculturii și biolog, Costas Kadis, acesta fiind interesat de portofoliul agriculturii.

Comerț

Nume vehiculate: Wopke Hoekstra, Jessika Roswall, Michael McGrath

Având în vedere că toată lumea concurează pentru un portofoliu economic „mare”, care ar include competitivitatea, industria sau serviciile financiare, politica comercială nu este la fel de căutată ca în Comisiile trecute.

Un înalt funcționar familiarizat cu negocierile în curs a declarat pentru Politico că, probabil, comerțul va fi un post „simplu” de comisar - și nu va mai face parte din atribuțiile mai largi ale unui vicepreședinte executiv, așa cum a fost cazul cu Dombrovskis.

Favorit pare a fi olandezul Wopke Hoekstra. Hoekstra a subliniat luni că UE ar trebui să admită că are o „problemă cu China”. Acest lucru îl poziționează ca un critic al subvențiilor acordate de Beijing producătorilor săi de vehicule electrice.

Suedia, sub Cecilia Malmström, a deținut funcția între 2014 și 2019, iar Stockholmul este nerăbdător să o vadă pe Jessika Roswall obținând din nou postul și încercând să relanseze agenda UE privind liberul schimb. Cu toate acestea, Suedia ar putea fi prea favorabilă comerțului liber pentru a i se permite să conducă politica comercială în următorii cinci ani.

O a treia alegere ar putea fi irlandezul Michael McGrath, care vizează, de asemenea, un portofoliu economic.

Tehnologie

Nume vehiculate: Henna Virkkunen, Maria Luís Albuquerque

Trecutul Hennei Virkkunen o face favorită pentru portofoliul tech sau inovare. În Finlanda, ea servit în funcția de ministru al Educației timp de trei ani, în timp ce, în calitate de deputat european, a lucrat la mai multe dosare de profil înalt privind tehnologia și inovarea.  

Maria Luís Albuquerque din Portugalia a fost, de asemenea, nominalizată pentru un post în domeniul tehnologiei - țara sa a deținut portofoliul inovării în trecut (cu Carlos Moedas), în timp ce Albuquerque face parte dintr-un consiliu consultativ pentru universități.

Energie/Climă

Nume vehiculate: Jozef Síkela, Julian Popov, Dan Jørgensen, Teresa Ribera

Jozef Síkela, în prezent ministru ceh al industriei și comerțului, ar prefera un portofoliu pentru industrie sau energie în Comisia von der Leyen, potrivit unui oficial guvernamental ceh.

Julian Popov din Bulgaria a ocupat până de curând funcția de ministru al Mediului în țara sa și a fost consilier politic pentru Europa Centrală și de Est la Fundația Europeană pentru Climă. Cu toate acestea, întrucât Bulgaria a fost singura țară care a nominalizat atât un bărbat, cât și o femeie, este puțin probabil ca acesta să obțină un loc în echipa lui von der Leyen.

Dan Jørgensen din Danemarca a fost ministru al Climei și Energiei între 2019 și 2022; în ultimii doi ani a condus un minister responsabil pentru cooperare, dezvoltare și politică climatică globală.

Teresa Ribera este văzută și ea ca o alegere bună pentru un rol în domeniul climei, având zeci de ani de experiență și o bună reputație.

Extindere

Nume vehiculate: Valdis Dombrovskis, Olivér Várhelyi

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, iar acum există un nou impuls în privința unei extinderi către Balcanii de Vest.

Letonul Valdis Dombrovskis este, de asemenea, în cărți, deoarece țările baltice au făcut presiuni puternice pentru ca Ucraina să adere la bloc.

Ungaria a declarat că dorește să păstreze portofoliul extinderii pentru candidatul său, Olivér Várhelyi, dar are puține șanse, având în vedere rezistența Budapestei la extindere și istoricul slab al lui Várhelyi.

Coeziune

Nume vehiculate: Roxana Mînzatu, Apostolos Tzitzikostas, Ekaterina Zaharieva

Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supervizează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care vizează alte portofolii. Coeziunea ar putea primi o nouă denumire - „investiții regionale”.

Apostolos Tzitzikostas, alegerea Greciei, a fost guvernator al regiunii Macedonia Centrală și are experiență în supravegherea punerii în aplicare a fondurilor UE. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut cunoscut faptul că Atena se așteaptă la un portofoliu important, mai ales că a jucat un rol semnificativ în sprijinirea lui Von der Leyen în obținerea unui al doilea mandat.

Ekaterina Zaharieva, unul dintre cele două nume propuse de guvernul bulgar, a fost ministru de Externe între 2017 și 2021 și a fost, de asemenea, ministru al Justiției și al Dezvoltării Regionale.

Roxana Mînzatu, nominalizarea de ultim moment din România, este, de asemenea, considerată potrivită pentru postul de coeziune, deoarece a fost, pentru o scurtă vreme, ministru pentru Fonduri Europene, în 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE