Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Roxana Mînzatu explică ce înseamnă că „ne trebuie un comisar influent pe economie”. De ce Ciucă a spus că „existau variante mai bune"

Roxana Mînzatu este propunerea finală făcută de România pentru postul de comisar european, după cum a confirmat premierul Marcel Ciolacu. Numele ei a apărut după ce varianta discutată inițial, Victor Negrescu, nu ar fi fost agreată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De la Bruxelles, în direct și în exclusivitate la Euronews România, Roxana Mînzatu a explicat cum a decurs interviul față în față cu șefa Executivului comunitar, care a durat peste o oră. Ea a dezvăluit care au fost subiectele atinse și ce a dorit von der Leyen să știe.

Ce a discutat Roxana Mînzatu cu Ursula von der Leyen

Roxana Mânzatu: „Aș prefera să primesc felicitările peste cinci ani, la finalul unui mandat de comisar foarte bun pentru UE și pentru România. Evident că discuția de ieri a fost una constructivă și care m-a inspirat. E important că am putut discuta direct cu președinta von der Leyen, despre cum vede ea lucrurile în interiorul Comisiei.

Șansele sunt ale României, nu neapărat ale mele. Cred că premierul a avut un dialog foarte corect cu președinta Comisiei și nominalizarea pe care a trimis-o cred că răspunde criteriilor de competență și de profesionalism. Președinta von der Leyen are și acest criteriu al echilibrului de gen, un criteriu pe care eu l-am susținut în activitatea mea.

Interviul a fost față în față, a fost o discuție legată de profilul și parcursul meu profesional. Un CV nu spune prea multe despre o persoană, dar o interacțiune directă este mai relevantă. A fost o discuție despre modul în care activitatea mea profesională este relevantă pentru poziția de comisar european, pentru o poziție în conducerea unei instituții europene de asemenea anvergură.

Pot spune că am vorbit foarte mult despre politica de coeziune, cei 20 de ani de activitate a mea, începuți în 2004, în Ministerul Integrării Europene. Este despre politica de coeziune, despre banii europeni care au venit în România. E adevărat că este o experiență preponderent locală și națională, nu am activat în instituțiile europene, am avut niște stagii de practică acum vreo 18-19 ani, dar activitatea mea a fost mai degrabă la firul ierbii.

Dar sunt un român ca mulți alții care au lucrat pentru drumul acesta european al Romniei, cu mult entuziasm și multă încredere încă înainte să aderăm. I-am povestit că am avut oportunitatea să lucrez inclusiv în sectorul public, în poziții de demnitate publică, că am fost ministru al Fondurilor Europene, membru al Parlamentului României, secretar de stat, președinte al Agenției pentru Achiziții Publice, dar am lucrat și în mediul privat. Nu am primit această întrebare (n.r.: unde vă vedeți lucrând peste cinci ani)."

Inițial, Marcel Ciolacu l-a propus pe Victor Negrescu drept comisar european din partea României, iar unul dintre motive ar fi că Ursula von der Leyen își dorește paritate în ceea ce înseamnă numărul de femei și de bărbați care ocupă aceste funcții de comisari europeni.

Roxana Mînzatu, propunerea României pentru postul de comisar european: "Deloc (n.r.: dacă a simțit că este varianta a doua, după domnul Negrescu). În primul rând, Victor Negrescu este un coleg și un profesionist și un politician pe care îl admir și pe care îl respect și care cred că a fost o propunere extraordinar de potrivită din partea Guvernului, doar că trebuie să ținem cont că președinta von der Leyen a cerut din start o propunere femeie și o propunere bărbat.

Adică deloc nu am simțit că este o ierarhizare. Dacă eu aș fi fost premierul României, l-aș fi inclus și eu pe Victor între propuneri, așa cum le-a gândit președinta Comisiei, în pereche, l-aș fi inclus pe Victor. Îl respect foarte mult, este o prezență importantă la nivel european, are deja experiența a trei mandate de eurodeputat aici, la Bruxelles și este relevantă această experiență. La fel cum cred că și experiența mea națională este relevantă.

A fost o discuție destul de rotundă, impresia pe care doamna președinte mi-a lăsat-o a fost că apreciază experiența profesională cu care vin, contribuția pe care aș putea-o aduce în echipa domniei sale, feedback-ul dânsei a fost pozitiv."

Ce înseamnă că „avem nevoie de un comisar influent pe zona economică"

Unul dintre detaliile care au fost discutate în ultima vreme este o declarație a premierului Marcel Ciolacu, care a spus că "avem nevoie de un comisar influent pe zona economică".

Roxana Mînzatu, propunerea României pentru postul de comisar european: "România este, așa cum văd ca eurodeputat, mai respectată decât oricând în mediul european. Este foarte adecvat, și în condițiile geostrategice, dar și având în vedere evoluția, performanțele pe care România le-a avut, inclusiv în zona absorbției de fonduri europene, să fie relevantă, influentă, puternică și în Comisia Europeană, în această structură care duce înainte procesul integrării europene și are cel mai mare impact în viața de zi cu zi a cetățenilor, în ceea ce privește politici și decizii.

Până la urmă și zona în care am lucrat eu, cea a fondurilor europene, este relevantă pentru industrii, pentru sectorul economic, deci cred că un portofoliu economic e important acum, pentru că vorbim de creșterea competitivității Europei pe plan global, dar și de creșterea competitivității României în interiorul UE.

În coeziune, noi am vorbit foarte mult despre decalajele între țările bogate și țările sărace și n-aș vrea ca - în ceea ce-și propune Comisia, de reindustrializare verde a Europei, de creștere a autonomiei strategice, de creștere a puterii economice a Europei - să accentuăm aceste decalaje. Țări precum România, care are o creștere economică totuși susținută în ultimii ani, trebuie să-și regăsească până la urmă profilul și reprezentanții în acest proces de reașezare economică a Europei în competiția economică globală.

Eram deja la Guvern, lucram cu premierul Ciucă în perioada pandemică și am avut câteva activități în care încercam să sprijinim tot acest ajutor pe care și România l-a dat Ucrainei și am fost tangențial implicată în tot ceea ce înseamnă solidarity lanes și țin minte că doamna comisar Vălean a fost implicată în această inițiativă. Nu am urmărit în mod special activitatea domniei sale ca și comisar pentru transporturi, dar în fiecare domeniu, când guvernul unui stat membru are anumite proiecte și anumite realizări, fiind noi membri în UE, ele se fac și într-un dialog cu comisarul de resort. Adică dacă în România lucrurile se întâmplă într-un fel pe un domeniu de activitate, există întotdeauna dialog și implicare și dinspre Comisia Europeană în diferite nuanțe."

După ce a apărut vestea că Roxana Mînzatu este propunerea României pentru postul de comisar european, a existat și o reacție interesantă a lui Nicolae Ciucă. El a spus că existau și variante mai bune.

Roxana Mînzatu, propunerea României pentru postul de comisar european: "Știți vorba aceea, este plin cimitirul de oameni de neînlocuit. Deci nu aș putea să spun că nu există cineva mai bun decât mine. Fără îndoială că există persoane care pot să facă mai bine decât mine orice job. Dar circumstanțele unice în care ne aflăm acum fac ca eu să fiu nominalizarea pentru această poziție din partea României.

Sunt un om care am 24 de ani de experiență politică, 20 de ani în domeniul politicii de coeziune, sunt femeie, iar aceste elemente au contribuit la situația în care ne aflăm. Cu siguranță că există întotdeauna opțiuni mai bune și trebuie fiecare să fim modești și să înțelegem că așa este în orice ipostază ne-am afla."

  • Roxana Mînzatu (44 de ani) este eurparlamentar român, înscris în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European. Între 2016 și 2020 a fost membră a Camerei Deputaților din partea PSD, fiind aleasă în circumscripţia nr. 8 Braşov. Anterior, ea a fost consultant pentru accesare fonduri nerambursabile, potrivit propriului CV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE