Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experimentul „pauza digitală” în școlile din Franța. Dacă va avea succes, telefoanele în timpul orelor vor fi interzise din 2025

Franța testează regula prin care telefoanele mobile sunt interzise în școli pentru copiii sub 15 ani. Dacă are rezultate bune, experimentul „Pauza digitală” ar putea fi extins la nivel național în ianuarie. Scopurile acestei reglementări sunt limitarea timpului petrecut în fața ecranului și combaterea cyberbullying-ului. 

La această școală gimnazială din suburbiile sudice ale Parisului, elevii au fost rugați încă de dimineață să renunțe la telefoanele mobile. Inițiativa îi mulțumește deocamdată și pe elevi, dar și pe profesori. Experimentul se va face, în primă fază, în aproximativ 200 de școli din Franța.

Fabien Leroux, profesor: „Elevii se vor obișnui să stea toată ziua fără telefon și îi învață să trăiască altfel, chiar și în timpul pauzei, în loc să stea pe telefon.” 

 „Suntem aici ca să ne distrăm, așa că nu are rost să avem un telefon”, a spus un elev. 

„Cred că este o idee foarte bună pentru că (telefonul n.r.) ne poate deranja în timpul lecțiilor. Este mai bine să nu ai telefonul în fața ta în timpul orei”, a precizat un altul. 

Serviete speciale pentru depozitarea telefoanelor

Telefoanele mobile sunt depozitate pe parcursul zilei în serviete cumpărate special pentru asta. Toate au costat 300 de euro, o sumă considerată de unii drept o investiție proastă. Ministrul francez al educației nu este însă de aceeași părere. 

Nicole Belloubet, ministrul francez al Educației: „Costurile mi se par destul de modeste. Echipamentul care include servietele pentru depozitarea telefoanelor mobile alese de această școală costă 60 de euro fiecare. Acesta a fost finanțat din fondurile noastre proprii. Dar, desigur, nu aș vrea să existe nicio neînțelegere cu Asociația departamentelor din Franța.” 

Dacă experimentul merge bine, interdicția va fi extinsă la fiecare școală,  începând cu luna ianuarie a anului următor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE