Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Claie peste grămadă!” În 19 școli din țară încă se învață în trei schimburi. Sălile de clasă, amenajate în spații închiriate

Problema școlilor supraaglomerate rămâne nerezolvată și anul acesta. Ministrul Educației a spus că mai sunt 19 școli în toată țara unde se învață în trei schimburi. Soluții trebuie găsite urgent, fiindcă din 2025, o astfel de organizare va fi ilegală, conform noii legi a învățământului preuniversitar. O variantă găsită de directorii școlilor a fost închirierea unor spații unde să fie ținute cursurile.

La școală, cu chirie

Una dintre cele mai aglomerate unități de învățământ din București este Școala Gimnazială nr. 280.

Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews: Soluția pentru supraaglomerarea școlii a fost găsirea unui spațiu de închiriat, unde au fost amenajate mai multe săli de clasă. Cu toate acestea, copiii învață în continuare în trei schimburi pentru că cererea crește de la an la an și este nevoie de și mai mult spațiu.

Părinții spun că educația în trei schimburi afectează gradul de concentrare al elevilor.

Christine Demeter, co-fondatoarea „Părinții cer schimbare”: Cei mici, din clasele primare, învață începând cu ora 7 de dimineață. Orele sunt reduse mult ca minute, s-a ajuns undeva la 35 de minute ora, se încearcă o suplimentare a orelor în online. E o efervescență atunci când se schimbă turele, dar un alt aspect foarte important referitor la spațiu: în momentul în care se face schimb de ture, nu mai sunt îndeplinite nici condițiile de siguranță în școală. Hai să ne gândim ce se întâmplă dacă ar avea loc un cutremur, Doamne ferește, intră o tură, iese alta. Nu se mai respectă nimic în ceea ce înseamnă siguranța elevilor și a celor care lucrează în acea școală. Nu există spații de recreere, pentru că odată ce nu ai spațiu dedicat orelor de clasă și se învață claie peste grămadă, nu mai ai nici laborator, nu mai ai nici spațiu de recreere, deci, nu ai, efectiv, nicio condiție.

Reporter: Câte clase pregătitoare aveți în acest an școlar?

Violeta Filip, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 280: Opt clase. Față de anul trecut, a crescut cu o clasă. Anul acesta, 176 de elevi. (Avem, în total n.r.) 1.680 de elevi, anul acesta. Nu s-au mai construit școli în sector, în schimb, populația școlară crește. Sunt și din zonele limitrofe Bucureștiului și sectorului care vin la noi la școală ori pentru că s-au mutat între timp, ori că știu de noi și doresc să facă aici cursurile.

Eterna problemă a vizelor de flotant false, care duce la supraaglomerare, nu poate fi rezolvată de Ministerul Educației, a spus Ligia Deca la finalul ședinței de guvern. Este în mâna poliției care poate  verifica veridicitatea acestora.

Ligia Deca, ministrul Educației: Mai avem la nivel național 19 unități de învățământ care funcționează în trei schimburi, dintre care șapte ca urmare a lucrărilor de reabilitare, extindere, modernizare, și 12 din cauza spațiului insuficient. Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem școli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul școlar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi.

Deca a mai spus că majoritatea cazurilor se regăsesc în București și în Ilfov și că vor face întâlniri cu autoritățile publice locale și cu inspectoratele pentru a identifica soluții până anul viitor.

Christine Demeter, co-fondatoarea „Părinții cer schimbare”: Cred că trebuie pusă mai multă presiune pe autoritățile publice locale sau să fie consiliate pentru a accesa fonduri, tocmai pentru a-și dezvolta această capacitate de infrastructură locală.

Noua lege prevede că educația se poate desfășura în maximum două schimburi. Este, însă, posibil ca anumite aspecte din lege să fie amânate prin Ordonanță de Urgență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE