Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimii flașnetari ai Europei au venit la Iași. Festivalul Internaţional de Muzică Mecanică reînvie atmosfera secolului al XIX-lea

Flașnetari din șapte țări din Europa cântă la Iași. În acest weekend cei care au ajuns la Palatul Culturii au putut descoperi și asculta flașnete vechi și de 70 de ani. Cu o simplă rotire a manivelei, orga stradală scoate sunete greu de crezut, sunt de părere cei care au ascultat pentru prima dată instrumentul mecanic.

VEZI GALERIA
4 imagini

Tomás si soția lui sunt din Slovacia și au venit la Iași cu două bijuterii muzicale pe roți. Frumos pictate și păstrate cu sfințenie, flașnetele sunt vechi de 50, respectiv 70 de ani.

Tomás Plaszky - flașnetar din Slovacia: „Este din 1976, secolul trecut. Nu așa veche. Este un hobby scump. Am cumpărat prima orgă, soția mea a fost foarte supărată.

Am fost la primul festival în Slovenia. Eu am mânuit păpușile și ea a cântat la orgă. După ziua aia nu am nici o șansă să mai cânt la orgă. Doar ea. Aceste două flașnete sunt scumpe ca o mașină nouă”

Curioși de toate vârstele s-au apropiat pentru a vedea ce instrument se aude așa.

Fetiță: „Mi s-a părut foarte uimitor și magnific”

Femeie: „Sunt foarte interesante, sunt niște mașinării pe care nu le-am mai văzut niciodată. Prima dată când a început primul domn a cânta am zis; cântă cineva normal, apoi mi-am dat seama că sunt niște foi care trec prin aceste note muzicale. Și mă gândeam acum câți ani a fost așa ceva. Acum nu se mai folosește, din păcate”

Turist din Italia: „Este o experiență nouă pe care nu ai ocazia să o ai în fiecare zi. E ceva foarte vechi. Să vedem cum a evoluat tehnologia pe parcursul anilor e foarte interesant”

Pe lângă cei doi soți, flasnetari din Slovenia, Polonia, Germania, Ungaria și România au cântat la orga stradală.

Hans Peter Fischl - flașnetar din Germania: „Când am fost tânăr mi-a plăcut această muzică. Iar acum, după ce m-am pensionat, am cumpărat pentru mine, pentru inima mea, pentru această muzică.

Această orgă are aproape 12 ani. Nu este veche, e nouă. Dar cele mai vechi flășnete pe care le știu au 200-250 de ani, dar au role din lemn, iar acum sunt din hârtie. Iar cele moderne sunt cu un mic computer. Sunt ca un radio.”

În spatele cutiilor de lemn e un întreg sistem.

Marian Berbunschi - flașnetar din Iași: „Ăsta e primul calculator. Burduf de aer. Sunt trei și ele dau aerul înspre note. 42 de note are aceasta. Și de aici pleacă furtunele pentru 75 de flaute

E făcută în anul 2006, dar, sigur, pe un sistem mai vechi pentru că e destul de complexă. Pare ușurel. Prin aceste instrumente, orgă de stradă, flașnetă, au fost aduse în târguri și iarmaroace și așa au aflat oamenii de rând de muzică puțin mai clasică”.

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice in cadrul căruia au putut fi admirate flașnetele este la a XIV-a ediție și are loc o dată la doi ani.

Monica Nănescu, organizator: „Este un eveniment care aduce în atenție și dorește să renască aceasta tradiție a flașnetei. Este un domeniu pe care noi încercăm să-l valorificăm și deschidem această oportunitate și pentru noi, dat fiind că Muzeul Științei și Tehnicii deține una dintre cele mai importante colecții de muzică mecanică.”

Flașneta mai este denumită și caterincă și a apărut în Europa la începutul secolul al XVIII-lea, fiind folosită de muzicanții ambulanți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE