Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNL, la mâna PSD pe legea „Iohannis”. Liberalii au probleme să-i mobilizeze pe aleșii care nu mai prind un nou mandat

Liberalii speră că președintele Klaus Iohannis va deveni candidat pe listele partidului până la finele săptămânii viitoare. Au de trecut însă un hop. Trecerea pe repede înainte prin Parlament a proiectului de lege ce permite această candidatură. Cu toate problemele de mobilizare în propriile rânduri, liberalii depind în totalitate de voturile PSD.

Proiectul ce permite președintelui Klaus Iohannis o candidatură ca independent pe listele PNL la parlamentare va fi dezbătut in Senat si Camera Deputaților în timp record, la începutul noii săptămâni. Deja proiectul a primit un aviz pozitiv de la Consiliul legislativ. Nu fără observații însă.

„Apreciem că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, a unei alianțe politice sau alianțe electorale, chiar și în lipsa normei preconizate", susține Consiliul condus de fostul social-democrat, Florin Iordache.

Ciolacu, ironii la adresa partenerilor de guvernare: Să se sfătuiască cu mai mulți specialiști

Motiv suficient pentru PSD să-și ironizeze partenerii de guvernare.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Părerea mea, dar repet, aștept și și expertiza colegilor este că nu este nevoie de legislație suplimentară ca domnul președinte, dacă își dorește să candideze, să candideze. Îmi pare rău de colegii de coaliție. Poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulți specialiști”

Inițiatorii vin cu explicații și susțin că nu e nevoie să renunțe la proiect.

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL: „Uneori, la un dosar de candidatură, cel care candidează trebuie să completeze declarații în sensul că pe propria răspundere, în sensul că sunt membri ai partidului politic și acceptă candidatura pe lista respectivului partid.

Președintele României, care potrivit regulii constituționale trebuie să fie independent pe durata mandatului, nu ar putea completa o asemenea declarație, l-ar pune într-o anumită situație de coliziune cu ideea de independență. Aceasta a fost rațiunea pentru care a apărut această modificare”.

Potrivit unor surse social-democrate, parlamentarii PSD vor primi verde pentru votarea acestui proiect. Proiectul are caracter de lege organică, adoptarea având nevoie de majoritatea absolută, cel puțin jumătate plus unu din numărul total al senatorilor și deputaților. PNL nu dispune nici măcar de jumătate din voturile necesare la Senat, prima cameră sesizată.

Liberalii nu pot miza decât pe ajutorul PSD. Liderul UDMR, Kelemen Hunor a anunțat deja că apreciază modificarea drept neconstituțională, prost scrisă și cu dedicație, cităm “pe persoană fizică”.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Ei caută o soluție în Parlament. pentru ei e mană cerească să candideze Iohannis la Senat și să-l care acuma domnul Ciucă pe Iohannis pe spate. N-am niciun interes. Nu știu treaba da, să se descurce. Au majoritate, ce treabă avem noi cu ei? Au majoritate să găsească o soluție pentru Iohannis, inclusiv cu sprijinul PSD”.

PNL ar avea probleme să-și mobilizeze parlamentarii pentru a vota legea "Iohannis"

Liberalii au si alte probleme. Cu mobilizarea propriilor parlamentari. Cel puțin o treime din actualii senatori și deputați nu mai sunt pe listele de candidați la alegerile viitoare. Sau au fost plasați pe locuri considerate neeligibile. În consecință, liderii de grupuri au purtat discuții om la om cu fiecare ales liberal pentru a se asigura că nu apar surprize neplăcute la votul în plen. Specialiștii văd însă o altă complicație: efectele electorale ale candidaturii lui Klaus Iohannis pentru PNL.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Liberalii care nu vor mai prinde loc în Parlament rămân în Partidul Național Liberal. Dacă nu rămân în Partidul Național Liberal, evident, nimic nu-i constrânge. Dar câtă vreme rămân în Partidul Național Liberal și pot avea speranțe pentru a găsi alte soluții pe viitor, vor vota acest lucru. Nu există susținători ai președinte lui Iohannis în multe grupări din PNL.

Pe de altă parte, nu există niciun fel de opoziție structurată la Klaus Iohannis. PNL a ajuns la guvernare datorită lui Klaus Iohannis în 2019 și a rămas la guvernare până astăzi. Îngrijorarea PSD este ca nu cumva PNL să devină insignifiant din punct de vedere politic. Dacă devine un simplu, o simplă anexă a PSD, PNL nu va avea forța de a impune acest lucru în negocierile pe care le vor avea”

În ciuda acestor impedimente, conducerea liberală speră ca proiectul să treacă luni de Senat și a doua zi de Camera Deputaților. Odată promulgat și intrat în vigoare, Klaus Iohannis va fi validat imediat drept candidat de către conducerea PNL, care și-a pus toate speranțele că implicarea șefului statului va oferi impulsul necesar pentru propulsarea lui Nicolae Ciucă în turul doi al prezidențialelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE