Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiștii turci fug în Grecia pentru vacanțe. Prețurile hotelurilor au explodat în Turcia

Turiștii turci se îndreaptă spre Grecia, deoarece inflația face prea scumpe călătoriile în Turcia.

Inflația a explodat în Turcia în ultimele luni, ajungând la 75,4% în luna mai, în principal din cauza creșterii prețurilor la hoteluri, cafenele și restaurante.

„De fapt, această problemă a început anul trecut, când guvernul turc a luat măsuri pentru valuta străină. Acest lucru a dus la supraevaluarea lirei turcești.

Prin urmare, pe piața internă, cetățenii noștri au șansa de a merge în străinătate la un cost mai mic. La noi, prețul hotelurilor rămâne ridicat”, a declarat pentru Euronews Travel Kıvanç Meriç, președintele Consiliului reprezentativ regional din Izmir al Asociației agențiilor de turism din Turcia (TÜRSAB).

Hotelierii ”nu cresc prețurile pentru profituri mai mari”, subliniază Meriç. „Dimpotrivă, și prețurile noastre cresc din cauza costurilor ridicate”.

Criza nu afectează doar călătoriile interne în Turcia.

”Trebuie să spun că există o problemă gravă și în ceea ce privește numărul turiștilor străini din Turcia”, spune Meriç.

În timp ce Turcia se afla într-o poziție de lider în Europa, în special în bazinul mediteranean, cu serviciile și calitatea hotelurilor sale, a pierdut această poziție din cauza dezavantajului prețurilor.

O imagine sumbră pentru hotelurile din Turcia

Potrivit lui Meriç, este de obicei imposibil să găsești o cameră de hotel în principalele stațiuni de vacanță din Turcia în iulie sau august.

În destinațiile populare de pe coastele Mării Egee și Mării Mediterane, ratele de ocupare sunt de obicei de 90-95%. Dar anul acesta, aceleași hoteluri sunt norocoase dacă au un grad de ocupare de 80 %.

Aceste hoteluri nu se pot baza nici pe sezoanele de mijloc. În timp ce multe destinații mediteraneene înregistrează sosiri de turiști din mai până în octombrie, sezonul este mult mai scurt în Turcia.

Costurile hoteliere nu sunt singurul lucru care descurajează călătorii. Biletele de intrare la siturile arheologice gestionate de Ministerul Culturii și Turismului au crescut și ele în prețuri.

”În Turcia, taxele de intrare la siturile arheologice sunt calculate în euro. În timp ce în trecut se putea intra în orașul antic Efes pentru 15 euro, acum taxa a crescut la 40 de euro”, explică Meriç.

Care este locul din Grecia preferat de turci?

Meriç spune că turcii aleg să călătorească în Grecia și în țările balcanice deoarece hotelurile sunt mai ieftine acolo.

El spune că insula grecească Samos, separată de Turcia de o strâmtoare lată de doar 1,6 km, este deosebit de populară printre turiștii turci.

„Există un boom serios. În timp ce anul trecut între 35.000 și 40.000 de persoane au călătorit în Samos, anul acesta așteptările sunt de aproximativ 100.000 - 150.000 de persoane.”, a adăugat el

Insula Lesbos, aflată de asemenea în largul coastei Turciei, este de asemenea foarte frecventată de turiștii turci. Insula este cunoscută pentru istoria sa, plajele sale frumoase și popularitatea sa în rândul călătorilor LGBTQ+.

Lesbos a fost foarte aglomerată în timpul weekendului de trei zile al Turciei din această lună, când s-au format cozi la frontieră.

Turcii au nevoie de viză pentru Grecia?

O parte din avantajele Greciei pentru călătorii turci constă într-un nou sistem de vize anunțat în luna aprilie a acestui an.

Acesta deschide 10 insule grecești pentru deținătorii de pașapoarte turcești pentru o perioadă de până la o săptămână, fără a fi nevoie să solicite acces deplin în Spațiul Schengen al UE.

Insulele incluse în programul de vize se află toate în apropierea coastei turcești. Acestea includ Lesbos, Limnos, Chios, Samos, Leros, Kalymnos, Kos, Rhodes, Symi și Kastellorizo.

Anterior, vizitatorii turci se confruntau cu un proces îndelungat de obținere a vizei prin intermediul Consulatului grec din Izmir.

Acordată în porturile grecești participante, noua viză costă 60 EUR de călător și include verificarea pașaportului și înregistrarea amprentelor digitale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE