Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de căldură extremă în Europa. În Bulgaria, temperaturile au depășit 40 °C, iar șapte orașe din Italia sunt sub cod roșu

Valul de caniculă este resimțit în aproape toată Europa. În Bulgaria, temperaturile au depășit 40 de grade Celsius. În aceste condiții, oamenii sunt sfătuiți să se hidrateze și să se ferească de razele puternice ale soarelui. Mai multe orașe din Italia sunt sub cod roșu, iar Ungaria s-ar putea confrunta cu cea mai lungă perioadă caniculară din istorie.    

Autoritățile din Bulgaria au emis o avertizare de căldură extremă, valabilă la nivel național. Spitalele și centrele de sănătate sunt în alertă pentru pacienții care suferă din cauza căldurii. Iar pe străzile marilor orașe au fost amenajate puncte unde apa îmbuteliată este oferită gratuit. 

În ciuda recomandărilor de a rămâne în casă, mulți bulgari merg în parcuri, la piscine sau să înoate în lacuri și râuri pentru a se răcori. 

”Venim la râuri, la cascade să ne răcorim, uneori la piscine. Sunt 40 de grade în nord-vest, nu se simt atât de mult aici, în timp ce acolo de unde suntem noi se simt și ne este foarte greu. Merg adesea la o piscină sau înot într-un râu sau lac. Este bine când nu sunt la serviciu să mă răcoresc și să fac înot. Deseori combin o plimbare cu o bălăceală răcoritoare”, spune un localnic. 

Temperaturi anormal de ridicate și în următoarea perioadă

Meteorologii se așteaptă la temperaturi anormal de ridicate și în următoarea perioadă. Mai mult, din cauza căldurii, țara din Balcani se confruntă și cu incendii de vegetație. Pe de altă parte, Bulgaria este o destinație de vară preferată de turiști, mai ales de români.

Este cod roșu de caniculă și în alte țări din Europa precum, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina și sudul Italiei. 

În Kosovo, temperaturile au atins 36 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă ca valul de căldură să dureze până la sfârșitul lunii iulie. Tot mai puțini oameni se aventurează pe străzi în amiaza mare, iar, în acest context, proprietarii de cafenele și restaurante se plâng de lipsa clienților. 

Migjen Dema, proprietarul unui bar: ”În acest moment este foarte cald, mai ales în timpul zilei, când temperaturile cresc. Acest lucru dăunează multor afaceri, deoarece oamenii nu ies în oraș pe căldură.” 

Valul de temperaturi extreme afectează și Ungaria, unde se așteaptă maxime de până la 38 de grade Celsius. Țara se confruntă deja cu temperaturi peste media anuală, iar autoritățile nu exclud ca, în acest an, să fie înregistrată cea mai lungă perioadă caniculară din istorie.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE