Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei din zece copii din România suferă de obezitate. ANS vrea introducerea educaţiei nutriţionale în şcoli

Unu din trei copii suferă de obezitate la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În contextul în care obezitatea infantilă afectează un număr tot mai mare de copii și în România, Agenţia Naţională pentru Sport susține un proiect pentru introducerea educaţiei nutriţionale ca materie opțională în şcoli.

Trei din zece copii din România suferă de obezitate

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: „În ultimele patru decenii, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, iar numărul copiilor diagnosticați cu obezitate a ajuns la 124 de milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În România, trei din zece copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, potrivit Institutului Național de Sănătate publică. Incidența obezității la copii a fost doar în ușoară creștere până în anul 2020, apoi a crescut semnificativ în următorii ani, după cum remarcă autoritățile.

La orele de educație nutrițională, copiii ar urma să învețe despre ce înseamnă hrana sănătoasă, să interpreteze o etichetă și să deosebească alimentele bune de cele care fac rău. Agenţia Naţională pentru Sport, cea care a susținut introducerea acestei materii opționale, speră ca, din primăvară, elevii din clasa întâi să poată participa la ore de nutriție."

Chef Joseph Hadad: „Trebuie să mănânc cât mai sănătos, de la 3-4 ani până la 18 ani. Se simte bine. Adică legume, fructe, neapărat pește. Somonul are Omega 3, fasole, năut, linte, proteine."

Chef Alain Alexanian: O nutriție bună pentru copii înseamnă 80% legume, împreună cu fructe, adică aportul de vitamine, de minerale și tot ce poate fi important, precum carnea, peștele. Toate acestea sunt de o importanță majoră, dar ceea ce ne hrănește tot corpul sunt legumele numeroase. Este important să nu uităm dimineața că un singur fruct, indiferent de sezon, reprezintă aportul de vitamine și minerale pentru o zi întreagă".

Gabriel Toncean, vicepreședinte ANS: „Importanța acestui proiect nu este doar pentru clasele 0, 1 și 2, ci este un proiect important pentru țară. E um mare flagel acela al obezității infantile și cred că este cazul ca, atât copiii, cât și adulții să învețe că au nevoie de o varietate diferită de alimente și că ceea ce mănâncă este important pentru sănătatea lor.

Până la urmă, nu noi trebuie să rezolvăm această problemă, care este una a Ministerului Educației. Se pare că, în momentul de față, prin ceea ce creionăm împreună, vom aduce un mare plus copiilor din România. Știți acea vorbă: suntem ceea ce mâncăm. Iar dacă mâncăm sănătos, vom avea un corp sănătos. În ceea ce înseamnă o nutriție adecvată copiilor, cred că se pot face studii, parteneriate cu acei producători care să livreze mâncare sănătoasă. Nu e nimic imposibil sau nu văd ceva care ne-ar putea bloca acest proiect.

O alimentație mai sănătoasă este mai scumpă decât una nesănătoasă? Nu este cu nimic mai mult. Din contră, cred că economiile sunt semnificative, pentru că nici nu trebuie să amestecăm 70 de condimente, ci trebuie să facem în așa fel încât alimentația copiilor să fie cât mai lejeră, mai sănătoasă, mai ușor de digerat. Asta nu înseamnă și scump.

Echipele de lucru se întâlnesc acum la Ministerul Educației, unde se va elabora programul care va fi pus în practică. Din discuțiile avute, am considerat oportun ca acest pas important să fie asigurat de Ministerul Educației, ei să asigure partea de resursă umană și profesorii care vor preda orele, să aibă o normă întreagă. Ei vor ajuta și vor face și partea de educație nutrițională. Și nu doar ei."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE