Epidemia de obezitate este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului al XXI-lea, anunță Organizația Mondială a Sănătății.
Numărul celor afectați continuă să crească într-un ritm alarmant. Sunt tot mai multe cazuri mai ales în rândul copiilor.
Obezitatea poate duce la cancer
În Europa 59% dintre adulți și aproape 1 din 3 copii sunt supraponderali.
Obezitatea provoacă diverse dizabilități fizice și probleme psihologice. Excesul de greutate crește drastic riscul dezvoltării unor boli netransmisibile. Aici intră bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul de tip 2.
„Pentru unele țări europene, se preconizează că în deceniile următoare obezitatea va cauza forme de cancer prevenibil mai des decât fumatul”, se arată într-un comunicat de presă dat de OMS.
Obezitatea este considerată o cauză a cel puțin 13 tipuri diferite de cancer și este probabil să fie direct responsabilă pentru cel puțin 200 000 de noi cazuri de cancer anual în Europa.
Cu cât crește greutatea corporală, cu atât crește riscul de a dezvolta mai mult de una dintre aceste boli.
Pandemia, factor influențator
Obezitatea este o boală complexă care prezintă un risc pentru sănătate. Cauzele sale sunt mult mai complexe decât simpla combinație de alimentație nesănătoasă și inactivitate fizică.
Pandemia de covid 19 reprezinta unul dintre motivele creșterii cazurilor de obezitate.
Oamenii au fost nevoiți să stea în casă pentru mult timp, din cauza carantinei. Asta a dus la schimbări nefavorabile în alimentație și lipsa activității fizice.
Situația în România
România se află sub media europeană la supraponderabilitate, potrivit unui raport dat de Biroul Regional al OMS pentru Europa. Aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate. Aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România. 15 și 20% dintre ei sunt obezi.
Efectele asupra sănătății populației se vor vedea și în anii următori. Este nevoie de eforturi semnificative pentru a le inversa.
Obezitatea ocupă între 2-8% din costurile pentru sănătate, în Europa.
Supraponderabilitatea este a patra cauza de deces. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de persoane mor anual din această cauza. Asta corespunde la peste 13% din mortalitatea totală în regiune.