Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți turiști străini în România. INS: cazările străinilor, cu 34,8% mai multe față de 2021

Vara a debutat cu dreptul pentru turismul românesc, dar cifrele oficiale, deși în creștere unele dintre ele, față de 2021, sunt încă mult sub potențial, spun specialiștii. În iunie, am bifat un plus cu aproape 35% la cazările turiștilor străini, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, conform datelor Institutului de Statistică. Experții spun, însă, că aceste date pot fi înșelătoare. 

După primii ani de pandemie și de restricții, 2022 a adus mult așteptata relaxare pentru toți cei dornici să își petreacă vacanța de vară la mare sau în alte destinații turistice.  

Totuși, Delta Dunării, inclusiv Tulcea, stațiunile balneare, dar și litoralul au înregistrat scăderi la numărul de cazări, foarte mici, în iunie 2021, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Creșteri au fost în zona montană, în București și în orașele reședință de județ. 

„Iunie a fost o lună foarte bună de vânzări, pentru că a expirat termenul voucherelor pe 2019-2020, dar pe litoral și în țară oamenii au plecat cu prudență. E o diferență între ce se vinde și când anume se cazează oamenii în destinații”, a spus Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Aceleași date ale Institutului de Statistică arată că numărul turiștilor străini a fost mai mare cu peste 34% în iunie 2021, față de iunie 2021. În total, în prima lună a verii, în țara noastră au venit aproape 11 mii de turiști străini. Specialiștii spun, însă, că aceste date sunt înșelătoare.

„Sunt atât de puțini turiștii străini care vin la noi, că aceste variații nu sunt relevante. Noi nu suntem ca Malta cu 92% turiști străini. Noi avem între 5%-20% turiști străini, în funcție de perioadă. 20% a fost în 2019, iar acum faptul că sunt 3-4% pe litoral nu înseamnă mare lucru. Ne bucurăm că sunt mai mulți turiști străini , dar ei au venit mai mult în vest și București, nu în partea de nord și Delta Dunării, unde sunt zone asociate cu Ucraina”, transmite Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Experții în turism mai susțin că turiștii străinii rămân, în medie, doar două zile în țara noastră. Altfel ar sta lucrurile, spun ei, dacă România ar fi promovată ca destinație turistică la târgurile de profil.   

„Acum Timișoara va fi capitală culturală și e misiunea României să se promoveze și să atragem turiști străini. Ne lipsește o imagine clară - ce vrem să spunem despre noi și cui să spunem. Și să facem acest lucru cu consecvență, pentru mulți ani, deoarece cu o floare nu se face primăvară”, adaugă Adrian Voican.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE