Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Testarea antidrog în trafic, puternic contestată: Petiția ”Anulați OUG care lasă fără permis șoferi nevinovați”, peste 180.000 de semnături

”Poliția vrea să facă legi și nu se consultă cu nimeni”, reclamă la unison societatea civilă și specialiștii din mai multe domenii, care contestă ordonanța ce îi lasă automat fără permis pe șoferii care refuză testarea rapidă în trafic pentru consumul de droguri.

O petiție a fost inițiată în acest sens și aproape 200.000 de oameni i-au cerut premierului să anuleze ordonanța de urgență.

Petiția are ca target 500.000 de semnături

Radu Hăngănuț, jurnalist Euronews: Vedem, în primul rând, un exemplu de situație în care presiunea societății civile nu e pierdută prin postări, pierdută prin semnături în petiții. O presiune a societății civile putem vedea că are un efect în această situație. Joi, va fi o discuție pe această temă.

Ordonanța a apărut într-un weekend și imediat își făcea efectele. Era deja publicată în Monitorul Oficial. Petiția ”Anulați OUG care lasă fără permis șoferi nevinovați” a adunat peste 181.000 de semnături. Targetul este la 500.000 de semnături.

S-a discutat foarte mult și în spațiul online despre această ordonanță și despre felul în care ea îi afectează pe șoferi. Se vorbește și despre cei care trăiesc din asta, au o meserie din a folosi mașina sau de exemplu de livratori, cei care folosesc bicicleta. Dacă ar fi testați în trafic cu acele teste rapide care dau rezultate fals pozitive, ar primi automat amenzi de 1000 de lei și ar avea apoi și dosare penale.

Testele rapide au rezultate fals pozitive

Ce presupune? Un șofer este oprit în trafic pentru testarea rapidă. Dacă este testat pozitiv, rămâne fără permis și i se întocmește dosar penal. Dacă alege testarea la IML, rămâne de asemenea fără permis până la venirea rezultatelor.

S-a discutat despre faptul că acele teste rapide au rezultate fals pozitive. Spre exemplu, drugtestele rapide cu rezultate pozitive infirmate de analize de sânge în 2023 sunt la 38%.

Joi, ar urma să fie adoptată o altă OUG

Surse politice au declarat pentru Euronews România că șoferii nu vor mai rămâne fără permis de conducere dacă refuză testarea antidrog. Cel puțin, nu acum. E posibil ca măsura să fie amânată până anul viitor.

Joi, ar urma să fie adoptată o altă OUG pentru prorogarea termenului inițial, adoptat săptămâna trecută, prin care șoferii care refuzau testarea drugtest la fața locului ar fi rămas fără permisul auto, cel puțin până când primeau rezultatele probelor biologice de la IML.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE