Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicamentele uzuale care vă pot lăsa fără permis. Medic toxicolog: ”Apar anumite teste pozitive la substanțe care nu sunt în realitatea interzise”

Șoferii care refuză să se supună drugtestului sunt lăsați fără permis până vin rezultatele testelor biologice. Iar asta poate dura luni de zile. Mai mult, aparatele de testare antidrog dau rezultate fals pozitive într-o proportie de peste 30%.

Acum, premierul Marcel Ciolacu este la Guvern, unde va discuta cu Ministrul Finanțelor, dar și cel al Internelor despre o posibilă achiziție de noi aparate drugtest. Un astfel de aparat costă 300.000 de euro.

Ordonanța contestată de o mare parte a șoferilor

Pe de altă parte, MAI nu vrea să schimbe ordonanța, contestată de o mare parte a șoferilor.

În schimb, Ministerul va propune Guvernului să accelereze analizarea rezultatelor de la testele antidrog, astfel încât acestea să vină în cel mult 72 de ore. Tot premierul a spus că ”nu e o castrofă să rămăi fără permis 2 zile”.

Lista medicamentelor care vă pot lăsa fără permis

Cele mai multe controverse sunt legate de faptul că o listă întreagă de medicamente uzuale vă pot lăsa fără permis, pentru că ies la test ca substanțe interzise:

  • Amfetamine - diabet, antialergice
  • Cannabinoizi - antivirale
  • Barbiturice - antiinflamatorii
  • Opiacee - răceală, gripă, antibiotice

Sfatul dat de poliție, în condițiile noii legi, este să nu vă urcați la volan dacă ai luat pastile de răceală.

Ce spun specialiștii

Radu Țincu, medic toxicolog Spitalul Floreasca: Această lege creează o problemă pentru că rezultatele acestor teste biologice vin foarte târziu pentru că nu există suficientă infrastructură. În realitate, când infrastructura necesară va fi achiziționată, și aici vorbim de suficiente aparate și să se extindă din zona Institutului de Medicină Legală și către alte laboratoare, cred că situația se va rezolva. Era problema faptului că poți rămâne fără permis de conducere până când vine proba biologică.

Aceste drugteste rapide au o serie de interferențe și au o serie de cross-reactivități. Adică apar anumite teste pozitive la unele substanțe care nu sunt în realitatea interzise. Însă, întotdeauna, laboratorul de toxicologie, cel care va analiza probele biologice, va identifica cu acuratețe de 100% substanța implicată.

Mare parte din aceste medicamente nu modifică capacitatea de a conduce un autovehicul. Este important să citim prospectul și să vedem dacă medicamentul respectiv are vreo recomandare cu privire la conducerea de autovehicule. În cazul în care va exista un test rapid drugtest pozitiv, în mod evident el va fi infirmat de către testele toxicologice. Important este să nu conducem sub influența acelor medicamente care ne modifică capacitatea de reacție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE