Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 100 de persoane, sancționate pentru postări electorale înainte de alegerile prezidențiale. Cum s-au trezit cu Poliția la ușă

Zeci de persoane susțin că s-au trezit cu Poliția la ușă, cu o zi înainte de alegerile prezidențiale, după ce au făcut mai multe postări în care își anunțau preferințele electorale.

Reclamațiile oamenilor au venit sâmbătă seară pe platformele de socializare. În special pe Facebook, oamenii au reclamat în repetate rânduri faptul că s-au trezit cu Poliția la ușă și au primit avertismente.

Unele persoane au semnalat că au primit și amenzi contravenționale pentru felul în care și-au făcut publice preferințele electorale, cu o zi înainte de alegerile prezidențiale.

De exemplu, Alina Popa a postat pe contul ei de Facebook inclusiv procesul verbal pe care l-a primit din partea Poliției. Ea susține că s-a trezit cu Poliția la ușă pentru că a dat share unei postări, pe care a șters-o ulterior în 10 minute.

Poliția i-ar viza pe cei care cu o zi înainte de alegerile prezidențiale și-au exprimat opiniile pe Facebook, cu privire la opțiunile electorale.

Poliția Română a anunțat că a aplicat 119 de amenzi, unele dintre ele avertismente. Într-un comunicat al Ministerului de Interne, este invocată legislația și faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit faptul că social media este spațiu public.

Poliția Română: „Rețelele de socializare sunt considerate spațiu public”

„Reiterăm că potrivit art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia(…)”

Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.

Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.

În cursul zilei de astăzi, au fost aplicate 119 sancțiuni pentru continuare a propagandei electorale, dintre care 82 de avertismente și 37 de amenzi.

Subliniem faptul că majoritatea măsurilor luate, respectiv aproape 70%, au fost cu avertisment, scopul acestora fiind de a se respecta cadrul legal și de a preîntâmpina comiterea unor noi fapte, nu de a fi aplicate sancțiuni pecuniare.

Precizăm că sancțiunile au fost aplicate reprezentanților și simpatizanților mai multor formațiuni politice și candidați.

De altfel, inclusiv în urma sesizărilor acestui partid politic, au fost aplicate sancțiuni contravenționale”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Explicația președintelui Autorității Electorale Permanente

În direct la Euronews România, Toni Greblă, președintele AEP, a explicat de ce au fost aplicate sancțiuni.

„Legea prevede că sâmbătă la ora 7 campania electorală s-a terminat. Avem câteva încălcări ale acestor reguli, inclusiv AEP a aplicat o sancțiune contravențională de 10.000 de lei unui site de știri care sâmbătă dimineață și a rămas postat acolo multă vreme. A postat un sondaj de opinie, ceea ce este interzis și alte autorități, MAI la sesizare sancționează contravențional astfel de tentative.

Nimeni nu poate să oprească doi prieteni să discute despre politică, candidați în spațiul privat. Nimeni nu poate împiedica în familie să dezbată acest lucru. Este stabilit de la CEDO și până la instanțele noastre că este spațiu public și drept urmare, orice activitate de campanie electorală, chiar pe un canal pe care îl considerați al dumnevoastră. Este considerat spațiu public și propaganda electorală este interzisă”, a afirmat Toni Grebră, președintele AEP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE