Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi reguli privind testarea pentru alcool la volan: În ce condiții se poate cere retestarea

Polițiștii vor fi obligați să îi testeze pe șoferi pentru alcool, dacă văd în mașinile acestora recipiente deschise. Este doar una dintre modificările aduse de Guvern asupra Codului rutier prin cea mai recentă ordonanță de urgență.

Același act normativ prevede și că șoferii cu o alcoolemie mai mică de 0,10 vor putea cere să fie testați din nou, iar dintre cele două rezultate va fi luat în calcul cel mai mic.

Medicii atrag totuși atenția: modul în care alcoolul este metabolizat și eliminat din organism diferă foarte mult de la persoană la persoană.

Testare obligatorie pentru șoferii condamnați

Șoferii care au fost condamnați, în ultimii trei ani, pentru că au condus băuți sau drogați, au refuzat recoltarea de probe biologice sau au fugit de la locul accidentului vor fi testați obligatoriu atunci când sunt opriți în trafic.

Alexandru Popa - specialist, Direcția Rutieră din Poliția Română: Polițistul rutier este obligat să solicite testarea participanților la trafic și în situația în care conducătorul identificat în trafic are un istoric, și anume a săvârșit în ultimii trei ani a săvârșit în mod repetat contravenția de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Șoferul obligat să sufle în etilotest dacă e o sticlă deschisă în mașină

Nu este singura măsură nouă. O sticlă deschisă în mașină înseamnă automat că șoferul trebuie să sufle în etilotest.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: Să ne imaginăm următorul scenariu. Un șofer este oprit pe marginea drumului pentru un control de rutină. În momentul în care polițistul observă că oriunde în vehicul se află un recipient care ar putea deține alcool, cum ar fi această sticlă de bere, evident desfăcută, este obligat să îl testeze pe șofer cu aparatul etilotest. Același principiu se aplică și în cazul substanțelor psihoactive. În momentul în care polițistul vede oriunde în mașină o substanță care ar putea avea un astfel de efecte, atunci este obligat să-l testeze pe șofer cu aparatul drugtest.

Când poate solicita șoferul să fie testat din nou

Tot conform ordonanței, atunci când un șofer are o alcoolemie mai mică de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta poate cere polițistului să fie testat din nou. Retestarea se poate face la 15 minute de la momentul testării inițiale, dar nu mai târziu de 20 de minute. Dintre cele două valori obținute, doar cea mai mică va fi luată în calcul, din punct de vedere juridic.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române: Se referă la acele situații când au consumat anumite alimente cu 2 minute, 5 minute înainte de a fi opriți în trafic de polițistul rutier, este testat, iese un rezultat de 0,02. Am putea vorbi eventual de o gură de bere, la cum ați pus dumneavoastră problema, dar aici ne referim la alimente, strict la alimente.

Alexandru Popa - specialist, Direcția Rutieră din Poliția Română: Am împrumutat o practică pe care am întâlnit-o la alte state, în sensul introducerii retestării.

Nivelul de alcool din sânge, afectat de o mulțime de factori

Nivelul de alcool din sânge poate fi afectat de o mulțime de factori, explică medicii. Așadar, limita de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat nu înseamnă că șoferii își pot face un calcul privind cantitatea de alcool pe care o pot consuma.

Radu Țincu, medic toxicolog: Cred că există riscul destul de mare să facem anticipări greșite atunci când vrem să consumăm o cantitate de alcool, și să conducem ulterior pentru că nu avem de unde să știm dacă organismul a metabolizat alcoolul așa cum noi ne-am imaginat.

Bicicliștii și utilizatorii de trotinete, testați

Ordonanța de urgență prevede și că bicicliștii sau utilizatorii trotinetelor electrice sunt obligați să se supună testării pentru consumul de alcool sau droguri. Dacă refuză, atunci sunt pasibili de amendă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE