Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Supraturismul în Atena: Cu ce soluții vine capitala Greciei în fața afluxului de turiști

Cu un turism în plină expansiune pe tot parcursul anului, resursele locale și locuitorii Atenei resimt presiunea supraturismului.

Peste tot în Europa, țările iau măsuri împotriva turismului excesiv, iar Atena nu este o excepție. Ultimii doi ani au arătat lupta orașului cu afluxul de vizitatori.

”Criza locuințelor este uriașă”

"Avem nevoie de reguli", spune Katerina Kikilia, profesor de management al turismului la Universitatea din Attica de Vest. "Locuitorii din Atena se confruntă zilnic cu impactul social și de mediu. Criza locuințelor este uriașă", spune ea pentru Euronews.com.

Kikilia explică faptul că multe zone din Atena și Attica sunt acum dominate de chirii pe termen scurt, familiile și studenții fiind înlăturați.

În urmă cu câțiva ani, obiectivul era de a avea turiști tot timpul anului. Acum acest obiectiv a fost atins, dar cu ce preț?

Șapte milioane de turiști în 2023, în Atena

Atena a primit peste 7 milioane de turiști în 2023, iar experții prevăd o creștere de 20% în acest an, făcând din străzile goale din august o amintire îndepărtată.

În timp ce această creștere impulsionează economia, contribuind la PIB și la veniturile fiscale, ea aduce, de asemenea, provocări semnificative, punând o presiune majoră pe infrastructura inadecvată și pe resursele locale solicitate.

Ca exemplu, Kikilia menționează Koukaki. "Cândva un cartier frumos, acum este un centru de închirieri pe termen scurt, fără familii și fără elevi", spune ea.

Infrastructura orașului rămâne în urmă

În ciuda dezvoltării infrastructurii hoteliere, restul infrastructurii orașului rămâne în urmă. "În zonele urbane, impactul socio-cultural este mare, turiștii îi strămută pe rezidenții pe termen lung și schimbă caracterul cartierelor. Problema locuințelor a devenit explozivă", a declarat Ombudsmanul (n.r. investighează plângerile cu privire la cazuri de administrare defectuoasă de către instituțiile și organismele UE) într-un raport privind turismul durabil.

Prețurile chiriilor au crescut vertiginos, în special în apropierea stațiilor de metrou care sunt populare printre turiști. "Este vorba despre cerere și ofertă", spune Antonis Markopoulos, cofondator al companiei imobiliare Prosperty. "Dacă veți căuta proprietăți astăzi, veți găsi o mulțime, dar valoarea bună este rară”.

Proprietățile sunt închiriate pe termen scurt

"Există o problemă uriașă de ofertă pe piața închirierilor, cererea este de cinci ori mai mare decât oferta. Multe proprietăți renovate sunt comercializate pentru închirieri pe termen scurt sau prin rețele închise, neajungând niciodată pe piața generală. Multe se confruntă cu dificultăți".

Barcelona a luat recent măsuri drastice împotriva închirierilor pe termen scurt, iar Atena va face și mai mult, spune primarul Harris Doukas.

"Fiecare vizitator aduce orașului 0,40 euro, iar noi nu am văzut încă acești bani", a declarat Doukas pentru Euronews. "Avem nevoie de un turism durabil care să nu agraveze inegalitățile din oraș".

Doukas a anunțat un studiu privind capacitatea turistică pentru a stabili limitele orașului și pentru a colecta date privind închirierile pe termen scurt și hotelurile.

Una dintre măsurile propuse este realocarea "taxei de reziliență" de 10 euro pe zi de la hotelurile de cinci stele către municipalitate pentru dezvoltarea infrastructurii.

"Nimic din această taxă nu ajunge astăzi la municipalitate", a declarat Doukas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE