O nouă rundă de negocieri privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina se va desfășura astăzi la Londra, capitala Marii Britanii. Înghețarea luptelor, stabilirea unei zone de demarcație pe actuala linie a frontului și recunoașterea peninsulei anexate Crimeea drept parte a Federației Ruse vor fi principalele subiecte de pe ordinea de zi, potrivit presei străine.
La discuții participă SUA, Ucraina, Marea Britanie și Franța, dar nu și reprezentanți de la Moscova. Administrația de la Kiev a anunțat că este deschisă pentru negocieri cu Moscova în orice format, dar refuză să recunoască teritoriile ocupate, inclusiv peninsula Crimeea, drept parte a Rusiei.
Președintele Ucrainei a făcut apel ca Rusia să accepte un moratoriu pentru a nu bombarda infrastructura civilă.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ucraina își menține totuși propunerea de a nu bombarda cel puțin infrastructura civilă. Așteptăm un răspuns clar din partea Moscovei. Suntem pregătiți pentru orice discuție cu privire la modul de a asigura acest lucru. Există o cale evidentă, simplă și foarte sigură, și anume oprirea atacurilor cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune. Acest lucru va garanta automat securitatea întregii infrastructuri civile.”
Reacția lui Putin despre negocierile cu Ucraina: „Pot fi chiar discuții și în regim bilateral, nu excludem acest lucru”
În schimb, președintele rus Vladimir Putin nu a dat un răspuns la propunerea Kievului, dar a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții în acest sens, inclusiv la nivel bilateral. Presa de la Kiev scrie că este pentru prima dată de la declanșarea războiului, în februarie 2022, când Putin propune negocieri directe cu Ucraina.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Acum vedem că regimul de la Kiev încearcă să preia inițiativa și vorbește despre extinderea cadrului în ceea ce privește perioada și obiectivele vizate. Ei bine, trebuie să ne gândim, desigur, și să evaluăm cu atenție totul și să ne uităm la rezultate.
În ceea ce privește propunerea de a nu lovi obiectivele de infrastructură civilă, sunt necesare unele clarificări. Pot fi chiar discuții și în regim bilateral, nu excludem acest lucru. Vom analiza toate acesta și vom lua o decizie corespunzătoare.”
Între timp, pe 23 aprilie, la Londra, sunt programate noi negocieri privind un posibil armistițiu în Ucraina. La discuții vor participa reprezentanți ai SUA, Franței, Marii Britanii și Ucrainei. Rezultatele discuțiilor vor fi transmise Moscovei. Kievul insistă pe o încetare necondiționată a focului pe termen lung.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „O încetare a focului reală și durabilă ar trebui să fie primul pas către o pace sigură și pe termen lung. Reprezentanții Ucrainei, atât la întâlnirile de la Paris, cât și la cele de la Londra din această săptămână, vor avea drept misiune prioritară o încetare necondiționată a focului. Acesta trebuie să fie începutul. Pacea vine atunci când este liniște. Numai atunci când există o liniște reală și când oamenii au încredere în întregul proces de negociere pot fi abordate probleme fundamentale.”
La rândul său, președinte SUA, Donald Trump, care insistă pe încetarea imediată a focului și inițierea negocierilor de pace, a scris pe rețelele de socializare că Rusia și Ucraina ar putea să ajungă la o înțelegere săptămâna aceasta. Acest lucru le va permite să facă afaceri mari cu Statele Unite, se mai arată în mesajul președintelui american.