Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Un test de sânge ar putea ajuta la depistarea stresului post-traumatic

Medicii ar putea în curând să depisteze pacienții cu stres post-traumatic (PTSD) cu ajutorul unui simplu test de sânge.

Cercetătorii spun că au identificat patru biomarkeri (n. red. semne medicale care pot fi măsurate cu precizie) care prezintă tipare specifice la persoanele care suferă sau se confruntă cu un risc ridicat de tulburare de stres post-traumatic, potrivit Euronews.

Descoperirile sugerează că acești biomarkeri ar putea fi folosiți pentru a prezice riscul unei persoane de a dezvolta PTSD, pentru a diagnostica tulburarea sau chiar pentru a monitoriza modul în care un pacient răspunde la tratament.

Ce este tulburarea de stres post-traumatic

PTSD este o tulburare de anxietate care se dezvoltă la unele persoane care au trecut printr-un eveniment foarte stresant, înfricoșător sau dureros.

Persoanele cu PTSD retrăiesc adesea evenimentul traumatic prin flashback-uri și coșmaruri. De asemenea, aceștia pot avea adesea probleme cu somnul sau concentrarea, gânduri negative, pierderi de memorie, iritabilitate și un sentiment de vinovăție.

Cum a fost realizat studiul

Cel mai recent și amplu studiu de acest gen a fost realizat în SUA. Au luat parte la el peste 1.000 de militari activi.

Pentru această cercetare, au fost prelevate probe de sânge de la membrii serviciului înainte de o desfășurare de 10 luni, la trei zile după întoarcere și la trei până la șase luni după întoarcere.

Categoriile stabilite de cercetători au fost: PTSD, sub pragul PTSD și fără PTSD.

De asemenea, ei au clasificat rezistența mentală a participanților pe baza următorilor factori: gradul de anxietate, calitatea somnului, tulburări de consum de alcool, leziuni cerebrale traumatice, sănătatea fizică și mentală generală.

Atunci când au analizat probele de sânge, cercetătorii s-au concentrat asupra a patru biomarkeri care au fost anterior legați de stres, depresie, anxietate și tulburări de sănătate mintală:

  • raportul glicolitic, o măsură a modului în care organismul descompune zahărul pentru a produce energie;
  • arginina, un aminoacid activ în sistemul imunitar și cardiovascular;
  • serotonina, care ajută la reglarea dispoziției, a somnului și a altor funcții;
  • glutamatul, care joacă un rol în învățare și memorie.

Cercetătorii au comparat apoi cei patru biomarkeri între diferitele grupuri de membri ai serviciului. Ei au descoperit că cei cu PTSD sau PTSD sub prag aveau un raport glicolitic semnificativ mai mare și o arginină mai mică decât cei clasificați ca având o rezistență mentală ridicată.

Persoanele cu PTSD aveau, de asemenea, serotonină semnificativ mai mică și glutamat mai mare.

Cercetătorii au declarat că aceste asocieri nu au fost explicate de alți factori, cum ar fi genul, vârsta, indicele de masă corporală, fumatul sau consumul de cofeină și băuturi energizante.

Cu toate acestea, ei au avertizat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că acești biomarkeri ar putea fi utili în lumea reală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE