Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultima superlună din 2024 se numește „Superluna castorului”. Când este vizibilă

Ultima superlună din 2024 poate fi văzută în noaptea de vineri spre sâmbătă (15-16 noiembrie) și va fi a patra superlună din acest an. În SUA, ea se numește „Superluna castorului”, pentru că, în această perioadă, castorii încep să-și pregătească bârlogurile pentru iarnă și să-și facă provizii de hrană pentru lunile reci.

Ultima superlună din 2024 se numește „Superluna castorului”

  • Până acum, în acest an, au mai fost trei superluni: superluna Sturionului (19-20 august), superluna Recoltei (17-18 septembrie) și superluna Vânătorului (17 octombrie).

Pasionații și toți cei interesați de acest fenomen astronomic vor putea vedea că Luna va părea mult mai mare și mai strălucitoare, numai că ar putea să apară și o ploaie de meteoriți care vor străbate cerul.

Fenomenul superlunii stârnește interes pentru pasionații de astronomie, pentru că are loc în perioada în care pot fi văzute pe cer și Leonidele (17 noiembrie), adică o ploaie de meteoriți, care reprezintă „maximul curentului de meteori Leonidele”. Iar apogeul va fi pe 18 noiembrie, când vor putea fi observați până la 10 meteoriți care străbat cerul în fiecare oră. Pe 16 noiembrie, Pleiadele vor fi în partea de dreapta sus a Lunii.

Deși pare mult mai mare decât de obicei, evident că Luna nu este mai mare, ci doar mai aproape de Pământ, datorită formei eliptice a orbitei sale. Momentul este cunoscut sub denumirea de perigeu, adică punctul cel mai apropiat de Pământ, aflat pe orbita Lunii.

De aici rezultă că Luna pare cu până la 14% mai mare și cu aproximativ 30% mai luminoasă decât în mod normal. Atunci când o lună plină se apropie la mai puțin de 90% de perigeu, aceasta devine o superlună. În fiecare lună, perigeul apare la un moment diferit. În general, o lună plină este cel mai bine observată la scurt timp după ce soarele apune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE