Cercetătorii din Marea Britanie spun că au injectat pentru prima dată în oameni sânge cultivat în laborator. Aceștia studiază cât de mult pot rezista aceste celule sanguine cultivate în laborator în comparație cu cele produse în corpul uman.
Studiul clinic reprezintă un pas important pentru pacienții care au frecvent nevoie de transfuzii sau care au grupe de sânge rare.
Cum se produce acest sânge obținut în laborator?
Oamenii au fost recrutați din baza de donatori de sânge a Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS). Aceștia au donat sânge în cadrul studiului, iar celulele stem au fost separate din probe.
Aceste celule stem au fost apoi cultivate într-un laborator NHS din Bristol pentru a produce globule roșii, care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului.
Pacienții nu știu ce fel de sânge au primit
Cercetătorii încep cu cantități mici, în jur de cinci-zece mililitri, sau aproximativ una-două lingurițe, pentru a vedea cum se comportă în interiorul corpului uman.
Până în prezent, două persoane au primit transfuzii cu sânge cultivat în laborator. Nu au fost raportate efecte secundare neașteptate, iar pacienții sunt „bine și sănătoși”, a precizat echipa într-o declarație.
Studiul își propune să testeze sângele crescut în laborator pe cel puțin 10 voluntari sănătoși.
Pacienții înșiși nu știu dacă au primit sânge cultivat în laborator sau sânge standard, pentru a nu influența rezultatele studiului.
Reducerea nevoii de transfuzii
Speranța este că, deoarece celulele cultivate în laborator sunt atât de proaspăt produse, acestea vor avea de fapt rezultate mai bune decât donațiile de sânge standard.
Celulele roșii din sânge durează de obicei aproximativ 120 de zile înainte de a trebui înlocuite, iar o donare de sânge obișnuită conține un amestec de celule de vârste diferite.
Dacă se dovedește că celulele cultivate în laborator rezistă mai mult timp în organism, pacienții care au nevoie de sânge în mod regulat ar putea să nu mai aibă nevoie de transfuzii atât de des. Acest lucru ar reduce supraîncărcarea cu fier cauzată de transfuziile frecvente de sânge, care poate duce la complicații grave, spune echipa.