Poluarea aerului ar putea avea legături cu sinuciderea, relevă un nou studiu, care a examinat decesele din SUA între 2003 și 2010, potrivit Euronews.
Poluarea aerului, asociată cu șapte milioane de decese
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului este asociată cu șapte milioane de decese premature în fiecare an. S-a demonstrat că aceasta crește riscul de infecții respiratorii, de boli de inimă și de cancer pulmonar și poate chiar să modifice dezvoltarea fătului.
Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că poluarea aerului afectează și creierul și comportamentul.
Particulele mici de materie pot pătrunde în plămâni și pot reduce cantitatea de oxigen în fluxul sanguin. Studiile au arătat că acest lucru ar putea avea un impact asupra productivității, alegerilor strategice, performanțelor academice și sănătății mentale.
Cum afecteaza poluarea aerului sănătatea mintală
Relația dintre poluarea aerului și sănătatea mintală poate avea o explicație biologică.
Expunerea la particule fine poate crește foarte mult nivelurile de cytokine, neurotransmițători produși ca răspuns la infecții și inflamații care sunt, de asemenea, asociate cu depresia și sinuciderea. Poluarea a fost asociată cu inflamarea creierului, care poate perturba reglarea stării de spirit.
Cercetătorii Persico și Marcotte de la American University din Washington DC și-au propus să exploreze mai în profunzime impactul poluării aerului asupra stării de spirit.
Ei au comparat datele zilnice privind numărul de sinucideri pe regiuni cu datele privind calitatea aerului, folosind direcția vântului ca instrument pentru expunerea la poluare.
Studiul a fost controlat în funcție de șomajul local, populație, vreme, sărbători, regiune, lună și perioada săptămânii.
Pe lângă faptul că a constatat creșteri ale ratelor zilnice de sinucidere și ale spitalizărilor lunare legate de sinucidere, studiul a descoperit că nivelurile ridicate de PM2,5 (n. red. poluant atmosferic care reprezintă o problemă pentru sănătatea oamenilor atunci când nivelurile din aer sunt ridicate) sunt legate de mai multe simptome de depresie auto-raportate.
Este poluarea atmosferică ridicată în Europa?
Potrivit Agenției Europene de Mediu, poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătate în Europa, cauzând boli cardiovasculare și respiratorii potențial mortale.
În pofida îmbunătățirii calității aerului în întreaga UE, în 2019 și 2020, poluanții din aer au depășit adesea standardele UE de calitate a aerului și nivelurile orientative ale OMS.
Expunerea la poluanții atmosferici variază în funcție de țară și de mediu. Cei care locuiesc în marile orașe tind să fie expuși la concentrații mai mari de dioxid de azot din cauza emisiilor din trafic.
În Europa Centrală și de Est, combustibilii solizi arși pentru încălzirea casnică și industrie determină cele mai mari concentrații de particule și de substanța cancerigenă benzo[a]piren.
În Uniunea Europeană, 97% din populația urbană este expusă la niveluri de particule fine care depășesc nivelurile orientative stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Calitatea aerului s-a îmbunătățit ușor în 2020, cel mai probabil din cauza modelelor meteorologice și a impactului blocării COVID-19.