Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Apa cu sare pe stomacul gol, benefică pentru organism

Un cercetător american susține că apa hidratează mai bine organismul dacă îi adăugăm sare. Andrew Huberman este profesor la Standford University.

El este urmărit pe rețelele sociale de milioane de oameni. Potrivit teoriei sale, un pahar de apă cu sare, consumat pe stomacul gol, dimineața, sporește niovelul de energie, crește atenția și reduce starea de oboseală. Sunt însă și experți care îl contrazic.

Excesul de sare dăunează grav sănătății. Auzim acest lucru în fiecare zi, în campaniile de informare de la televizor. Potrivit unor studii noi, însă, sfatul este cât se poate de dăunător sănătății.

Neurocercetători celebri, de la Universități precum Stanford University, îi sfătuiesc pe oameni să pună un praf mic de sare în apa pe o beau ca să se hidrateze corespunzător și să-și îmbunătățească starea fizică, și chiar cea psihică.

Apa cu sare crește gradul de hidratare

Spre exemplu, Andrew Huberman, neurobiolog cu milioane de urmăritori în social media, argumentează că un pahar de apă cu puțină sare celtică, pe stomacul gol, dimineața, crește gradul de hidratare, energie și atenție pe timpul zilei. În plus, înlătură oboseala. Există, însă, experți în domeniu care susțin că nu există totuși suficiente studii care să ateste efectul benefic al sării.

Sarea naște controverse pe TikTok. Andrew Huberman este profesor de neurobiologie la Facultatea de Medicină a Universității Stanford. Are numeroase contribuții în domeniul dezvoltării creierului și este urmărit de milioane de oameni pe internet. Spune că în fiecare dimineață își pune un praf de sare în paharul cu apă.

”Sarea este, în realitate, un lucru bun. Mulți cred că le-a scăzut cantitatea de zahăr din sânge pentru că tremură, nu pot să gândească sau îi doare capul, când, de fapt, au o cantitate scăzută de sare.

Dacă beți cafea înainte sau după antrenamente sau la serviciu sau dacă lucrați în aer condiționat, cu alte cuvinte, într-un mediu umed, uscat sau cald, încercați să includeți sodiu, ideal ar fi să adăugați sodiu-potasiu-magneziu, adică electroliți în acea băutură. Poate fi un praf de sare de mare cu puțină lămâie să îi schimbe gustul.”, a declarat Andrew Huberman, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Stanford.

Potrivit acestuia, sarea ajută la o mai mare hidratare, înlocuind electroliții pierduți prin transpirație. Nu o recomandă celor care au probleme cu tensiunea sau cu inima.

Unii spun că sarea celtică ar conține mai multe minerale decât cea normală și, prin urmare, este mai indicată pentru hidratare. Dr. Cristina Rebellon, profesor de endocrinologie, metabolism și diabet la Universitatea de Medicină din Colorado susține, însă, că nu există diferență.

Mai mult, există modalități mai sănătoase decât sarea care să ne dea energie, explică ea, cum ar fi să mâncăm migdale, avocado, spanac, pește, nuci sau fasole. Organizația Mondială a Sănătății ne spune să consumăm însumat, într-o zi, cel mult o linguriță de sare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE