Unele afecțiuni psihice pot crește de trei ori riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral la adulții tineri, arată un nou studiu.
Studiul, la care au participat 6,5 milioane de persoane și care a fost publicat în revista Societății Europene de Cardiologie, a constatat că mai multe comportamente legate de stilul de viață nu au explicat riscul crescut, însă bolile mintale au fost un factor clar.
Pentru adulții cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, faptul de a avea o tulburare mentală ar putea avea un risc de până la trei ori mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral, a constatat studiul.
Acesta a folosit baza de date a Serviciului național coreean de asigurări de sănătate, care acoperă întreaga populație din Coreea de Sud.
Mai mult de 6,5 milioane de persoane au fost supuse unor examene de sănătate când aveau între 20 și 39 de ani, între anii 2009 și 2021. Nimeni cu antecedente de atac de cord sau accident vascular cerebral nu a fost inclus în studiu.
Studiul a analizat asocierea dintre tulburările de sănătate mintală și riscul de apariție a infarctului miocardic (atac de cord) și a accidentului vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, care implică un cheag de sânge în creier.
Aproximativ 13% dintre participanții la studiu aveau cel puțin o tulburare mentală, iar dintre aceștia aproape jumătate aveau anxietate.
Mai mult de unul din cinci avea depresie, iar unul din cinci avea insomnie. Ceilalți aveau o formă de tulburare somatoformă, tulburare de consum de substanțe, tulburare bipolară, schizofrenie, tulburări de alimentație, tulburări de personalitate și tulburare de stres posttraumatic (PTSD).
Cei care sufereau de orice fel de tulburare mentală aveau o probabilitate cu 58% mai mare de infarct miocardic și cu 42% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu aveau nicio problemă de sănătate mintală, potrivit Euronews Next.
"Problemele psihologice au fost frecvente la adulții tineri și au avut legături puternice cu sănătatea cardiovasculară", a declarat autorul studiului, profesorul Eue-Keun Choi de la Colegiul de Medicină al Universității Naționale din Seul.
"Constatările indică faptul că aceste persoane ar trebui să beneficieze de controale medicale regulate și de medicație, dacă este cazul, pentru a preveni infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
"În timp ce comportamentele legate de stilul de viață nu au explicat excesul de risc cardiovascular, acest lucru nu înseamnă că obiceiurile mai sănătoase nu ar îmbunătăți prognosticul. Prin urmare, modificarea stilului de viață ar trebui să fie recomandată adulților tineri cu tulburări mintale pentru a stimula sănătatea inimii".
Risc de până la trei ori mai mare
A existat o perioadă mediană de urmărire de 7,6 ani, timp în care s-au înregistrat 16.133 de atacuri de cord și 10.509 accidente vasculare cerebrale.
Autorii au analizat orice asociere cu alți factori care ar putea crește riscul, inclusiv vârsta, sexul, hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul, fumatul, consumul de alcool, nivelul veniturilor și activitatea fizică. Acești alți factori nu au prezentat o asociere cu un risc mai mare, au precizat autorii.
În cazul persoanelor cu PTSD, riscul de atac de cord a fost de peste trei ori mai mare decât în cazul celor fără nicio afecțiune.
Acesta a fost de 2,61 ori mai mare pentru cei cu schizofrenie, de 2,47 pentru cei cu tulburări de consum de substanțe și de 2,4 ori mai mare pentru cei cu tulburare bipolară.
Riscul de accident vascular cerebral a fost ridicat pentru toate problemele de sănătate mintală, cu excepția sindromului de stres post-traumatic și a tulburărilor de alimentație, atât tulburările de personalitate, cât și schizofrenia reprezentând o creștere de aproximativ trei ori a riscului.
Depresia și insomnia au fost legate de riscuri mai mari de atac de cord și de accident vascular cerebral la femei decât la bărbați.
"Se știe că pacienții cu probleme de sănătate mintală au o speranță de viață mai mică decât populația generală, majoritatea deceselor fiind cauzate de boli fizice, a declarat autorul studiului, Dr. Chan Soon Park de la Spitalul Universității Naționale din Seul.
"Studiul nostru arată că un număr substanțial de adulți tineri au cel puțin o problemă de sănătate mintală, ceea ce îi poate predispune la atac de cord și accident vascular cerebral. Cercetările viitoare ar trebui să examineze beneficiile cardiovasculare ale gestionării problemelor psihologice și ale monitorizării sănătății cardiace în acest grup vulnerabil".