Alegătorii români sunt așteptați duminică la urne, pentru a vota la alegerile prezidențiale 2024. 14 candidați s-au înscris pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. În turul doi, vor ajunge primii doi candidați după numărul de voturi obținute în primul tur.
- LIVE Alegeri prezidențiale România 2024 - primul tur
- LIVE Prezența la vot la alegerile prezidențiale 2024
- LIVE Referendum București 2024. Prezența la vot
Teoretic, un candidat poate câștiga alegerile din primul tur, dacă obține majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi în listele electorale. În istoria alegerilor prezidențiale din România, acest lucru s-a întâmplat o singură dată, în anul 1990. Din 1992, alegerile au fost decise în turul al doilea, scenariu care cu certitudine se va întâmpla și la alegerile de anul acesta.
Cine are cele mai mari șanse să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2024?
Euronews România a centralizat sondajele pentru alegerile prezidențiale 2024 care au apărut după definitivarea listei candidaturilor. Vorbim de nu mai puțin de 12 cercetări publicate în perioada 14 octombrie – 21 noiembrie, care arată cine sunt candidații cu cele mai mari șanse să ajungă în „finala” prezidențială din 8 decembrie 2024.
Dacă ar fi să ne luăm după cercetările apărute până acum, cel mai probabil scenariu pentru turul doi ar fi o bătălie între candidatul PSD, premierul Marcel Ciolacu, și candidatul AUR, George Simion. Sunt cei doi candidați care în majoritatea sondajelor analizate se află pe primele două poziții în opțiunile alegătorilor.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu este singurul politician care s-a menținut pe primul loc în toate sondajele publicate de la definitivarea listei candidaturilor la prezidențiale.
De cealaltă parte, lupta pentru locul doi este încă deschisă:
- În 7 din cele 11 sondaje analizate în această perioadă, candidatul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul al doilea, după Marcel Ciolacu.
- În alte trei sondaje, scenariul conturat pentru turul doi este cu liderul PNL Nicolae Ciucă adversarul lui Marcel Ciolacu.
- Într-un singur sondaj, George Simion este la egalitate cu Elena Lasconi (USR) pe poziția a doua.
- Tot într-un singur sondaj, George Simion împarte poziția a doua cu Nicolae Ciucă.
„În cărți” pentru turul doi ar fi și candidatul independent Mircea Geoană, care se situează la o diferență procentuală mică față de candidații de pe locul al doilea.
Dar să vedem, concret, ce arată sondajele pentru alegerile prezidențiale 2024 publicate în perioada 14 octombrie – 21 noiembrie (trei Verifield, două CURS, două INSCOP, două CIRA, două AtlasIntel și unul realizat de BCS).
Foarte important de precizat: toate cercetările analizate sunt realizate la nivel național, nu au fost intervievați și românii din diaspora. În rezultatele oficiale, cele centralizate de Biroul Electoral Central, diaspora poate cântări important important în stabilirea clasamentului candidaților în primul tur al alegrilor.
- Dreapta încearcă să se unească, pe ultima sută de metri înainte de alegerile prezidențiale: Orban îi cere lui Ciucă să se retragă, în favoarea Elenei Lasconi
- Traian Băsescu, despre șansele candidaților la prezidențiale: ”Elena Lasconi poate câștiga prin onestitate. Geoană e un politician foarte slab”
1. Sondaj Verifield la comanda USR (14 octombrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 23,4%;
- George Simion (AUR) - 19,8%;
- Mircea Geoană (independent) - 17,2%;
- Elena Lasconi (USR) - 17,1%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 7,6%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 6,2%;
- Kelemen Hunor (UDMR) - 3,8%.
Sondajul a fost realizat de Verifield, la comanda USR, în perioada: 7 – 9 octombrie 2024, ulterior deciziei CCR în urma căreia Diana Şoşoacă a fost eliminată din cursa pentru Cotroceni, pe un eşantion de 1009 de persoane, reprezentativ pe variabilele socio- demografice, prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3.09%, la un grad de încredere de 95%.
2. Sondaj CURS (18 octombrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 26%;
- George Simion (AUR) - 17%;
- Mircea Geoană (independent) - 15%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 15%;
- Elena Lasconi (USR) - 14%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 5%;
- Kelemen Hunor (UDMR) - 2%.
Sondajul CURS a fost realizat pe un eșantion de 1006 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Tipul eșantionului este probabilist, multistadial, stratificat. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost CATI (interviuri telefonice).
3. Sondaj INSCOP la comanda Libertatea (24 octombrie)
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot:
- Marcel Ciolacu (PSD) - 24,1%;
- George Simion (AUR) - 20,7%;
- Mircea Geoană (independent) - 18,1%;
- Elena Lasconi (USR) - 15%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 8,2%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 5,1%;
- Kelemen Hunor (UDMR) – 3,8%.
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot:
- Marcel Ciolacu (PSD) - 25,8%;
- George Simion (AUR) - 20,4%;
- Mircea Geoană (independent) - 19,2%;
- Elena Lasconi (USR) - 14%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 7,8%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 4,4%;
- Kelemen Hunor (UDMR) – 3,9%.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
4. Sondaj CURS (7 noiembrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 28%;
- George Simion (AUR) - 17%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 17%;
- Elena Lasconi (USR) - 12%;
- Mircea Geoană (independent) - 9%;
- Kelemen Hunor (UDMR) - 5%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 5%.
Sondajul CURS a fost realizat pe un eșantion de 1067 de persoane, prin chestionare aplicate față în față și are o marjă de eroare de +-3%, la un nivel de încredere de 95%.
5. Sondaj Verifield la comanda USR (8 noiembrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 25,9%;
- George Simion (AUR) - 21,2%;
- Elena Lasconi (USR) - 15,7%;
- Mircea Geoană (independent) - 13,2%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 8,5%;
- Călin Georgescu (independent) - 4,6%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 4,4%.
Sondajul a fost făcut de Verifield la comanda USR, în perioada 1-6 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe 1.064 de respondenți. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/-3%, la un grad de încredere de 95%.
6. Sondaj CIRA la comanda Evenimentul zilei (10 noiembrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 29%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 19%;
- George Simion (AUR) - 17%;
- Elena Lasconi (USR) - 16%;
- Mircea Geoană (independent) - 9%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 5%.
Sondajul CIRA a fost realizat la comanda Evenimentul zilei, în perioada 1-6 noiembrie 2024, pe un eşantion de 1.150 de subiecţi, prin metoda face-to-face. Eşantionul acestui sondaj este reprezentativ pentru populaţia adultă a României, de 18 ani şi peste. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/-3%. S-au realizat ponderări pe criterii precum: nivelul de educaţie.
7. Sondaj BCS la comanda Newsweek România (11 noiembrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 27,1%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 17,7%;
- Elena Lasconi (USR) - 14,3%;
- George Simion (AUR)- 11,9%;
- Mircea Geoană (independent) - 7,6%;
- Călin Georgescu (independent) - 5,8%;
- Cristian Diaconescu - 4,9%.
Sondajul BCS (Biroul de Cercetări Sociale) a fost realizat la comanda Newsweek România, în perioada 7 - 10 noiembrie pe un eșantion de 1.157 persoane cu drept de vot, care au domiciliul stabil în România, marja de eroare fiind de +/- 2,9%.
8. Sondaj INSCOP la comanda Libertatea (14 noiembrie)
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (74,6% din total eșantion):
- Marcel Ciolacu (PSD) - 25,3%;
- George Simion (AUR) - 19,1%;
- Elena Lasconi (USR) - 14,3%;
- Mircea Geoană (independent) - 13,3%;
- Nicolae Ciucă - 9,1%;
- Călin Georgescu (independent) - 5,4%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 4,6%;
- Kelemen Hunor (UDMR) – 4,1%;
- Cristian Terheș (PNCR) – 2,1%;
- Ludovic Orban (PMP și FD) – 1%;
- Ana Birchall (independent) - 0,8%;
- Alexandra Păcuraru (ADN) – 0,6%;
- Alt candidat - 0,3%.
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (56,4% din total eșantion):
- Marcel Ciolacu (PSD) - 24,8%;
- George Simion (AUR) - 21,3%;
- Elena Lasconi (USR) - 14,3%;
- Mircea Geoană - 12,2%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 8,8%;
- Călin Georgescu (independent) - 5,5%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 4,5%;
- Kelemen Hunor (UDMR) – 4,3%;
- Cristian Terheș (PNCR) - 2 % dintre alegători;
- Ludovic Orban (PMP și FD) - 0,7%;
- Ana Birchall (independent) - 0,7%;
- Alexandra Păcuraru (ADN) 0,7%;
- Alt candidat - 0,2%.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 7-12 noiembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
9. Sondaj AtlasIntel (14 noiembrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 25,4%;
- Elena Lasconi (USR) - 14,2%;
- George Simion (AUR) - 14,2%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 10,2%;
- Mircea Geoană (independent) - 9,1%;
- Călin Georgescu (independent) - 7,4%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 5,3%;
- Kelemen Hunor (UDMR) - 4,3%;
- Cristian Terheș (PNCR) - 4,3%;
- Ana Birchall (independent) - 2,9%;
- Alexandra Beatrice Bertala-Păcuraru (ADN) - 1,1%;
- Sebastian-Constantin Popescu (PNR) - 1,1%;
- Ludovic Orban (FD+PMP) - 0,7%;
- Silviu Predoiu (PLAN) - 0,5%.
Sondajul AtlasIntel, publicat de HotNews.ro, a fost realizat în perioada 9-12 noiembrie, pe un eșantion de 3.035 de respondenți. Metodologia folosită a fost recrutarea digitală aleatorie, cercetarea având o marjă de eroare de ±2 procente și un nivel de încredere de 95%.
10. Sondaj CIRA la comanda Newsweek România (14 noiembrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 30%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 18%;
- George Simion (AUR) - 17%;
- Elena Lasconi (USR) - 14%;
- Mircea Geoană (candidat independent) - 7%;
- Cristian Diaconescu (candidat independent) - 5%;
- Călin Georgescu - 4%;
- Kelemen Hunor (UDMR) - 2%.
Sondajul CIRA a fost realizat la comanda Newsweek România. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/-3,2%. Au fost 1040 de subiecți intervievați.
11. Sondaj Verifield la comanda USR (16 noiembrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 26,3%;
- George Simion (AUR) - 18,8%;
- Elena Lasconi (USR) - 17,1%;
- Mircea Geoană (independent) - 8,1%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 7,3%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 6,8%;
- Călin Georgescu (independent) - 4,9%;
- Kelemen Hunor (UDMR) - 4,7%
Sondajul Verifield a fost realizat la comanda USR, în perioada 8-14 noiembrie. Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3.12%, la un grad de încredere de 95%.
12. Sondaj AtlasIntel (21 noiembrie)
- Marcel Ciolacu (PSD) - 24,3%;
- George Simion (AUR) - 15,4%;
- Elena Lasconi (USR) - 15,3%;
- Nicolae Ciucă (PNL) - 12,1%;
- Mircea Geoană (independent) - 7%;
- Călin Georgescu (independent) - 6,2%;
- Kelemen Hunor (UDMR) - 5,9%;
- Ana Birchall (independent) - 4,2%;
- Cristian Diaconescu (independent) - 3,3%;
- Cristian Terheș (independent) - 2,1%;
- Sebastian Popescu (PNR) - 1,8%;
- Ludovic Orban (Forța Dreptei) - 1,5%;
- Alexandra Păcuraru (ADN) - 0,8%;
- Silviu Predoiu (PLAN) - 0,1%
Sondajul AtlasIntel a fost realizat în perioada 15-20 noiembrie 2024, pe un eșantion de 2.003 de respondenți. Metodologia folosită a fost recrutarea digitală aleatorie, cercetarea având o marjă de eroare de ±2 procente și un nivel de încredere de 95%.
Pe cine vor alege românii pe 24 noiembrie
La alegerile prezidențiale 2024 s-au înscris 14 candidați: 10 din partea unor partide sau alianțe politice și patru independenți.
Cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2024, în ordinea în care vor fi pe buletinele de vot:
- Elena-Valerica Lasconi (USR)
- George-Nicolae Simion (AUR)
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea-Dan Geoană (independent)
- Ana Birchall (independentă)
- Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Ludovic Orban (Forța Dreptei)
- Călin Georgescu (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)