Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE Referendum București 2024. Cele trei întrebări la care vor răspunde bucureștenii

Bucureștenii sunt chemați să voteze la referendumul convocat de primarul Nicușor Dan, duminică, 24 noiembrie, în aceeași zi în care are loc și primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 în România. Aproape 1,8 milioane de alegători (1.784.153) sunt înscriși pe listele electorale permanente, în municipiul București.

Secțiile de vot în București se deschid la ora 7:00 dimineața și se vor închide la ora 21:00. Bucureștenii vor vota la referendum în aceleași secții organizate și pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.

24/11/2024 , 08:14

Prezența la vot la ora 8 pentru pentru Referendum București 2024

La ora 8, un număr de 19.285 de cetățeni (1,07%) au votat la Referendum București 2024. Dintre aceștia, 17.067 sunt votanți pe liste permanente, iar 2.218 votanți pe liste suplimentare.

24/11/2024 , 07:15

Secțiile de vot au fost deschise la ora 7 pentru Referendum București 2024

Cetățenii din București cu drept de vot sunt chemați duminică pentru a fi consultați în legătură cu dezvoltarea Capitalei, prin referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan.

Aproape 1.300 de secții din București au fost deschise la ora 7:00.

Alegătorii din Bucureşti pot să voteze până la ora 21:00 atât pentru preşedinte, cât şi la referendum. Ei urmează să primească patru buletine de vot - unul pentru prezidenţiale, cu cei 14 candidaţi intraţi în cursa electorală, şi trei cu întrebările de la referendum.

Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59, potrivit Agerpres.

În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 - 166; Sectorul 2 - 202; Sectorul 3 - 294; Sectorul 4 - 189; Sectorul 5 - 198; Sectorul 6 - 240.

Ce votează bucureștenii la referendumul din 24 noiembrie 2024

Alegătorii din București sunt chemați la referendum pentru a răspunde la trei întrebări despre organizatea administrativă a orașului și combaterea consumului de droguri în școli.

Cele trei întrebări la care trebuie să răspundă bucureștenii, cu „DA” sau „NU”:

  1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
  2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
  3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Cum se desfășoară procesul de vot la referendumul din București

În jur de 1.300 de secții de votare sunt organizate în București pentru referendumul convocat de Nicușor Dan pe 24 noiembrie 2024. Important de precizat, pot vota numai alegătorii care au domiciliul sau reședința în Capitală.

De asemenea, având în vedere că simultan cu referendumul este organizat și primul tur al alegerilor prezidențiale, bucureștenii vor primi patru buletine de vot: trei pentru referendum (câte un buletin pentru fiecare întrebare) și unul pentru alegerile prezidențiale.

Alegătorul poate opta să voteze pentru referendum și alegerile prezidențiale, numai pentru referendum (nu și pentru alegerile prezidențiale) sau numai pentru alegerile prezidențiale (nu și pentru referendum).

Alegătorul va prezenta documentul de identitate, iar operatorul de calculator va introduce datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Mai departe, alegătorul va semna pe lista electorală. Vor fi două liste electorale distincte, una pentru referendum și una pentru scrutinul prezidențial.

Apoi, el va primi buletinele de vot și ștampila, pentru a-și exercita dreptul.

Votul va fi exercitat într-o cabină închisă, iar alegătorul va pune ștampila pe „DA” sau „NU”, astfel încât opțiunea de vot să fie evidentă.

Apoi, alegătorul va ieși din cabină, asigurându-se că votul este secret (adică va ține buletinul în așa fel încât să nu fie vizibilă opțiunea de vot), va introduce buletinele de vot în urne, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.

Important de precizat: vor fi asigurate urne de vot distincte pentru alegerile pentru preşedintele României şi pentru fiecare buletin de vot aferent referendumului local.

Prezența la vot necesară pentru validarea referendumului

Referendumul local organizat în București este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Mai exact, este nevoie ca aproape 600.000 de bucureșteni să voteze, pentru validarea referendumului.

De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente. Adică este nevoie de aproape 450.000 de voturi valabil exprimate, pentru validarea referendumului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE