Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum văd candidații la prezidențiale perspectiva unui acord de pace în Ucraina: Între continuarea războiului și cedarea de teritorii

Candidații la alegerile prezidențiale și-au exprimat punctul de vedere cu privire la situația din Ucraina. Aceștia au fost puși în fața unui scenariu cu privire la conducerea tratativelor de pace pentru Ucraina, fiind puși să aleagă între pace, cu condiția dezmembrării Ucrainei sau continuarea războiului.

Geoană: Dacă ucrainenii cedează ceva, să obţină pace

Candidatul independent la Preşedinţie, Mircea Geoană, a afirmat, luni, că îl cunoaşte "îndeaproape" pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, căruia îi datorează "oarecum" funcţia de secretar general adjunct al NATO.

„În anii de la NATO am lucrat direct cu preşedintele Trump. Îi datorez oarecum şi funcţia, pentru că atunci America a decis să lase poziţia numărul doi pentru un est-european şi cunosc cum lucrează şi cunosc cum face şi politică externă. Extrem de energic şi pe 20 ianuarie va veni şi va aplica aproape la virgulă ceea ce a spus în campanie. Deci va încerca să obţină o pace cât mai rapidă în Ucraina", a spus Geoană, la dezbaterea de la Digi 24.

El a susţinut o formulă de pace „în condiţii în care ucrainenii, dacă cedează ceva, să obţină pace, obţin suveranitate şi libertatea de a merge către Occident, unde aparţin".

Elena Lasconi: Nu este o soluţie cedarea de teritorii din partea Ucrainei

Preşedintele USR, Elena Lasconi a respins ipoteza cedării unor teritorii din partea Ucrainei în schimbul păcii, menţionând că, dacă se va întâmpla aşa ceva, preşedintele rus, Vladimir Putin, „nu se va opri".

Totodată, ea a criticat punctul de vedere exprimat de Mircea Geoană pe acest subiect.

„Vă daţi seama, dacă Doamne fereşte România ar fi atacată, domnul Geoană ar ceda o parte din România. Nu, nu este o soluţie cedarea de teritorii. Şi asta este marea diferenţă între mine şi ceilalţi politicieni, care stau drepţi şi nu drept în faţa puterilor mari ale lumii. Nu este o soluţie cedarea de teritorii, pentru că Putin are un comportament de împărat. (...) Dacă Ucraina va ceda teritorii, Putin nu se va opri. El trebuie descurajat, să nu se înarmeze în următorii doi - trei ani, să nu se înarmeze rapid. Noi trebuie să ajutăm Ucraina să câştige acest război. Este esenţial să se întâmple asta. Am discutat şi la Forumul de pace de la Paris când am fost. America este protejată natural de două oceane. Noi suntem aici, ne suflă în ceafă Putin. Noi trebuie să facem tot ce putem, ca să introducem mai mulţi bani pentru înzestrare armată. Este esenţial să facem lucrul acesta, ca să descurajăm duşmanul şi să sprijinim Ucraina să câştige războiul", a declarat Lasconi, la "Dezbaterea preşedinţilor", organizată de Digi 24.

Mircea Geoană a replicat că Elena Lasconi nu ar avea „un minim de cunoştinţe" pe probleme de securitate naţională.

„În clipa în care interpretaţi o situaţie în care se poate ajunge la o pace durabilă - nu dezmembrarea Ucrainei, ci o pace durabilă - care în schimbul suveranităţii, integrării euroatlantice a Ucrainei sunt forţaţi să cedeze o parte din teritoriu, eu cred că pacea este preferabilă războiului", a spus Mircea Geoană.

George Simion: În calitate de preşedinte, mă voi racorda la voinţa poporului

Preşedintele AUR, George Simion a declarat că, în calitate de preşedinte al României, se va racorda la „voinţa poporului şi la voinţa popoarelor din Europa", subliniind că cetăţenii Europei ar trebui lăsaţi să decidă „care este calea".

„Există două curente mari ideologice la nivelul Bruxelles-ului în acest moment - unul este crearea unui suprastat federal, celălalt curent este curentul de care aparţinem şi noi, o Europă a naţiunilor unită, dar a statelor naţionale. În calitate de preşedinte al României, mă voi racorda la voinţa poporului şi la voinţa popoarelor din Europa. Vedem un Guvern nou în Italia, vedem rezultatul alegerilor din Olanda, vedem în Slovacia la fel, vedem câştigarea alegerilor de către preşedintele Donald Trump. Eu cred că ar trebui să lăsăm cetăţenii Europei să decidă care este calea, care este viitorul, să nu încercăm să schimbăm tratatele peste noapte, prin nişte birocraţi care nu sunt cunoscuţi de către naţiunile, de către cetăţenii UE. Cred că proiectul european are viitor şi cred că este responsabilitatea viitorului preşedinte al României, care va reprezenta România la toate summiturile internaţionale", a transmis Simion, la dezbaterea organizată de Digi 24.

Cristian Diaconescu: Armistiţiu, plus un tratat politic

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu a afirmat, luni, că va propune soluţia unui armistiţiu, plus un tratat politic, în cazul în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va consulta Flancul estic al NATO, în alegerea unei variante destinate rezolvării problemei războiului din Ucraina.

„Sunt trei soluţii pe masă: una - victoria deplină, imposibil de atins într-o capitală sau alta, pentru că este o victorie de tip al Doilea Război Mondial, adică şi în capitală, nu numai pe front, a doua - armistiţiu, a treia - armistiţiu plus tratat politic. În momentul în care există armistiţiul plus tratat politic, practic se mută criza din câmpul de luptă, nu mai mor oameni şi se mută în zona de negociere. (...) Negocieri - au fost 25 de negocieri până acum, care s-au blocat. Armistiţiu, plus tratat politic", a punctat Cristian Diaconescu, la "Dezbaterea preşedinţilor", organizată de Digi 24.

Cristian Diaconescu a fost pus în situaţia de a alege între o soluţie care să prevadă pacea cu dezmembrarea Ucrainei sau continuarea războiului în ţara vecină.

El a menţionat că o proximă vizită în SUA, pentru a se întâlni cu viitori membri ai administraţiei preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, nu e destinată „calificării" pentru funcţia de preşedinte al României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE