Ludovic Orban, candidatul Forței Dreptei la alegerile prezidențiale 2024, a anunțat luni seară că se retrage din cursa prezidențială și că o va susține pe Elena Lasconi, candidata USR. Ce înseamnă, concret, anunțul lui Orban pentru desfășurarea alegerilor și rezultatul votului?
Potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, nu are nicio importanță declarația politicianului, deoarece în lege este prevăzut un termen în care se putea retrage, înaintea tipăririi şi transportului buletinelor de vot.
Până acum, spune Greblă, AEP şi BEC nu au primit niciun document din partea vreunui competitor din care să reiasă că s-ar fi retras din cursa prezidenţială. Astfel, potrivit președintelui AEP, în cazul lui Ludovic Orban, este vorba doar de o declarație politică, care nu va influența desfășurarea alegerilor și rezultatul votului.
Buletinul de vot va cuprinde și numele lui Ludovic Orban
„Legea prevede un anume interval de timp în care competitorul politic poate să își retragă candidatura după expirarea acestui termen tipărirea buletinului de vot, transportul buletinelor de vot în județe. Acest lucru nu mai influențează desfășurarea votului, astfel încât buletinul de vot va cuprinde și numele competitorului politic.
În centralizarea până la Biroul Electoral Central se va păstra această structură, adică inclusiv cu numărul voturilor exprimate în favoarea competitorului care s-a retras.
Până la stabilirea rezultatului definitiv al votului, acele voturi nu vor putea influența, nu vor profita niciunui alt competitor, pentru că vor fi desemnați participanți în turul doi competitorii care au obținut, în ordine de screscătoare cele mai mari primele două valori ale numărului de voturi exprimate în favoarea acestora. Practic nu are nicio importanță în ceea ce privește desfășurare a votului și stabilire a rezultatului votului.”
Mâine, dacă îşi schimbă opinia, poate să participe în continuare la alegeri", a afirmat Toni Greblă.
- Astfel, duminică, în primul tur, numele lui Ludovic Orban va fi pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024.
Primii români care au votat deja la alegerile prezidențiale 2024
Menționăm că o parte dintre români au votat deja pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, pe buletinele de vot deja tipărite. Este vorba despre românii din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență.
Potrivit platformei votstrainatate.ro, 6.916 români s-au înscris să voteze prin corespondență, iar primele buletine de vot au ajuns deja în România.
Cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2024
- Elena-Valerica Lasconi (USR)
- George-Nicolae Simion (AUR)
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea-Dan Geoană (independent)
- Ana Birchall (independentă)
- Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Ludovic Orban (Forța Dreptei)
- Călin Georgescu (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Data alegerilor prezidențiale 2024
Data alegerilor prezidențiale a fost cea mai disputată de coaliția de guvernare PSD și PNL. Inițial, cele touă tururi au fost anunțate pentru luna septembrie, însă liberalii au dorit mutarea alegerilor mai târziu. După o perioadă lungă de negocieri, cele două partide aflate la guvernare au ajuns la un consens pentru calendarul alegerilor, astfel:
- 24 noiembrie – primul tur;
- 8 decembrie – al doilea tur.
Între cele două tururi ale prezidențialelor, vor fi organizate și alegerile parlamentare, pe 1 decembrie.