Ilie Bolojan a făcut un apel care i-a pus pe mulți pe gânduri. Președintele Consiliului Județean Bihor și președinte al PNL Bihor a recomandat că ar fi necesar ca unul dintre candidații de dreapta la alegerile prezindențiale să se retragă.
La o zi distanță, Ilie Bolojan a explicat, în direct la Euronews România, ce a vrut să spună și a adus aminte de ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 2000, când au intrat în turul 2 Ion Iliescu și Corneliu Vadim-Tudor.
Ce a vrut să spună Ilie Bolojan referitor la „fragmentarea voturilor”
Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor: „Nu am spus să se retragă, ci am făcut un apel public pentru a se ajunge la o înțelegere, în așa fel încât candidații importanți, care în general concentrează voturile electoratului pro-modernizare, să simplifice alegerea acestora și să nu-și fragmenteze voturile.
Pentru că toate datele sociologice arată că există, în principal, trei blocuri politice, în momentul de față: blocul de stânga, care, în general, este blocul pro-PSD, adică aproximativ o treime, blocul de protest, care este unul împotriva lumii politice, în general, și care astăzi se găsește în votul pro-George Simion și votul pro-modernizare, în principal de centru-dreapta, care are trei candidați importanți, după rezultatele sondajelor de opinie. Sigur că ele sunt contradictorii și, dacă facem o aproximare, constatăm că cei trei candidați, împreună, ar lua un pachet de voturi care ar atinge cel puțin o treime din opțiunile românilor.
Ca atare, decizia domnului Lodovic Orban, sau a oricărui candidat, de a se retrage sau de a simplifica - pentru că 14 candidați la peședinție sunt prea mulți - este una care dă un anumit semnal, dar, cu tot respectul pentru dânsul, capacitatea de a disloca un pachet semnificativ de voturi doar cu această decizie nu schimbă datele.
În mod cert, asta înseamnă găsirea unei soluții în care cel puțin un candidat important, dacă nu amândoi, să susțină un alt candidat sau doi dintre ei să-l susțină pe al treilea, ceea ce înseamnă că, în această situație, cu adevărat, s-ar da românilor posibilitatea ca, în turul al doilea, să nu ajungem într-o situație care va semăna foarte mult cu cea din anul 2000.
Pentru că și atunci, dacă cei doi candidați care aveau șanse importante să obțină pachete semnificative de voturi - domnul Theodor Stolojan și actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu - ar fi ajuns la o înțelegere, probabil că aveau șanse reale ca unul dintre ei să intre în turul 2 și cine știe cum ar fi arătat România astăzi?"
Ce înseamnă acea „situație ipotetic-proastă", dacă forțele de dreapta nu se unesc
Propunerea lui Ilie Bolojan a fost agreată de mai mulți dintre principalii candidați la prezidențiale, iar aici ne referim la contracandidații lui Marcel Ciolacu, care, după cum arată toate sondajele, este lider în intenția de vot. În aceste condiții, negocierile ar putea fi extrem de dure, numai că ele ar veni pe ultima sută de metri.
De altfel, liderul PNL susține că, dacă nu se întâmplă nimic în două zile, alegerile ar urma să aibă loc cu actualii candidați, cu mențiunea că Ludovic Orban și-a anunțat retragerea și le-a recomandat fanilor săi să o susțină pe Elena Lasconi. Numai că, în sondaje, Orban ar avea undeva la 2%. În această situație, ar fi nevoie de retragerea unuia dintre candidații cu cifre mai importante, precum Mircea Geoană, Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi. Însă se pune întrebarea firească: care ar fi criteriile pentru această retragerea?
Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor: „În mod evident, ar fi fost bine ca aceste discuții să aibă loc mult mai repede, dar uneori trebuie să ajungem la acea zicală: dă-i, Doamne, omului, mintea cea de pe urmă! În această situație, timpul este foarte scurt. Pentru că, dacă într-o zi - două, nu se va ajunge la o înțelegere - care nu îmi dau seama dacă se poate baza pe sondaje, dacă există sondaje recunoscute de către cei care intră în aceste negocieri - asta ar fi o decizie de tip rațional.
Dar cum diferențele dintre ei, așa cum arată sondajele, nu sunt foarte mari, cred că o înțelegere în interesul de a oferi șansa românilor la o alternativă ar trebui să fie o decizie de tip rațional. Pentru că, altfel, o să fim într-o situație în care, de azi într-o săptămână, s-ar putea să auzim tot felul de reproșuri și tot felul de analize cu ce s-ar fi putut întâmpla într-o situație sau alta și, așa cum am auzit de mai multe ori, o să auzim că toți vor fi de vină, dar niciunul nu va avea responsabilitatea, la final.
Din punctul meu de vedere, cred că ar fi bine să existe o discuție între candidați sau între cei din staffurile acestora. Orice se va stabili, eu voi încuraja colegii și electoratul să respecte această decizie, în așa fel încât să avem o soluție care să ofere o competiție reală în turul al doilea.
Pentru a fi o discuție corectă și onestă, cred că acest lucru (n.r.: cine ar avea șansele cele mai mari) trebuie să rămână la latitudinea celor care pot decide efectiv această chesiune. Orice declarație aș face, este interpretată și cred că oamenii raționali trebuie lăsați să decidă singuri. Există diferite formule de a discuta, au suficienți oameni în stataffurile de campanie, dacă, într-adevăr, doresc să găsească o soluție.
Dacă nu, vor avea, într-o situație ipotetic proastă, ceea ce este foarte posibil să se întâmple, o răspundere pe care o vor duce în spate mulți ani de acum înainte. Este o ipoteză care, așa cum rezultă din sondajele de opinie, este posibilă (n.r. ca Simion să intre în turul 2) sau destul de probabilă.
Problema e legată de rezerva unor candidați de a discuta această chestiune la modul serios, ca fiind în imposibilitatea de a face acest lucru, pentru că, peste o săptămână, sunt alegeri parlamentare, iar retragerea unui candidat ar afecta scorul partidului în numele căruia candidează este și asta de discutat. Pentru că nu am mai experimentat o atare situație, în România, în ultimii 30 de ani.
Dar, cu toate acestea, cred că ar fi mult mai demobilizat electoratul unui partid, peste o săptămână, dacă candidatul lui nu ar intra în turul 2, decât în situația în care ar susține un alt candidat, iar acesta ar intra în turul 2 și ar fi o șansă, într-adevăr, de a alege, peste două săptămâni, un președinte al României, în așa fel încât românii să aibă libertatea de a vota așa cum cred. Deci nu cred că un argument de demobilizare, în această situație, ar putea bloca astfel de înțelegeri. Nu fac niciun fel de declarații de genul alarmist."
Candidata USR, Elena Lasconi, a fost fermă în sprijinul ideii lui Bolojan, dar l-a acuzat pe Nicolae Ciucă că blochează formarea unei alianțe de dreapta.
Candidatul independent, Mircea Geoană, a fost și el de acord cu ideea unui moment critic pentru România, însă a subliniat că el este cel mai bine poziționat pentru a câștiga atât turul întâi, cât și al doilea.