Începutul de vară din 2023 a fost cel mai călduros din ultimii 100 de ani, iar experții de mediu preconizează că anii următori vor aduce temperaturi și mai mari. Există soluții pentru cei care vor să facă o schimbare, spun aceiași experți. De la a scoate electrocasnicele nefolosite din priză la atenția acordată gunoaielor menajere, fiecare poate să contribuie la un mediu mai puțin agresiv.
Peste 60.000 de europeni au murit din cauza căldurii anul trecut. Cercetătorii de la Institutul de Sănătate Globală spun că dacă nu se iau măsuri urgențe, numărul victimelor va crește în fiecare an, ajungând la aproape 100.000 în 2040.
Printre cele mai acute amenințări este poluarea cu gaze cu efect de seră. Acestea provin din activitatea umană. De exemplu, Bucureștiul este sufocat de mașini.
Orieta Hulea, expert de mediu WWF: ”Transportul în România contribuie cu 16% la totalul emisiilor. Dacă alegem să folosim mijloacele de transport în comun, este un lucru foarte bun. Dacă putem merge cu bicicleta sau dacă ne putem deplasa chiar pe jos este și mai bine.”
Colectarea selectivă a deșeurilor, un prim pas împotriva schimbărilor climatice
Deșeurile care ajung la groapa de gunoi produc substanțe toxice și emană gaz metan. Colectarea selectivă a deșeurilor este un prim pas pentru rezolvarea problemei. Plasticul este cel mai mare dăunător. Pe lângă faptul că poluează mediul, de cele mai multe ori ajunge în corpul nostru. Conform unui studiu WWF, fiecare om ingerează o cantitate de plastic de dimensiunea unui card bancar în fiecare lună. Dar există soluții.
Mihai Tănase, Harta Reciclării: ”Dacă vrem să nu mai cumpărăm apă îmbuteliată la PET, putem să folosim apa de la robinet care este potabilă și ca să fim siguri, putem să ne cumpărăm o cană filtrantă sau ne punem un filtru sub chiuvetă. Și putem să o luăm inclusiv când plecăm în oraș. Putem să avem tot timpul la noi un recipient de sticlă sau unul de inox.”
Industria cărnii poluează la rândul său. Aproximativ 40% din totalul de emisii de metan de pe planetă provin din ferme și agricultură.
Orieta Hulea, expert de mediu WWF: ”Să alegem să consumăm produse locale, care vin de aproape, nu produse de import care au o amprentă foarte mare de carbon asociată și o amprentă de apă, pentru că se consumă foarte multă apă pentru producerea anumitor alimente.”
În lupta cu schimbările climatice, Uniunea Europeană dorește să atingă zero emisii până în 2050.