În București sunt mii de câini care au stăpân. Unii proprietari au vrut să îi transporte cu tramvaiul sau autobuzul, însă anumiți șoferi i-au dat jos. Pentru a preveni asemenea situații, cei de la Protecția Animalelor din Ilfov instruiesc conducătorii auto de la Societatea de Transport București. Astfel, 4.000 de șoferi vor primi informații despre accesul animalelor în mijloacele de transport în comun.
Șoferi STB, instruiți despre accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun
Pixie este un cățel de talie mică și deja s-a obișnuit să călătorească în autobuzele Societății de Transport București. Preferă să stea la geam, în brațele stăpânei.
Recent, șoferul unui autobuz ar fi dat jos un călător care avea un câine de talie mare și pe care l-a considerat periculos. A fost chemată poliția, care a constatat că nu era un animal care să facă probleme, iar șoferul autobuzului a fost sancționat disciplinar. Pentru a preveni asemenea situații, șoferii STB sunt instruiți în legătură cu accesul animalelor.
Sunt 12 tipuri și rase de câini considerați periculoși. Doar aceia trebuie să poarte și botniță în momentul în care urcă în mijloacele de transport în comun.
Pentru a fi transportați în autobuze, troleibuze sau tramvaie, câinii trebuie să fie ținuți în lesă sau în brațe, iar pentru cei considerați periculoși este obligatoriu, prin lege, ca stăpânii să le pună și botniță, nu doar lesă.
Dănuț Popa, șofer la STB: Știam unele rase, nu toate, chiar de la doamna am aflat că sunt mai multe care sunt agresive și orice e nou, e bine primit ca informație.
Florian Ologu, șofer STB: Mă bucur foarte tare că într-adevăr se pun în discuție lucrurile astea. Poate unii dintre colegii care n-au fost informați sau nu au fost la muncă în perioada respectivă, au fost liberi, n-au știut despre ce este vorba. Lucrez de 30 ani la STB și s-au urcat foarte multe persoane... Sunt bine-veniți și cu pisici, și cu căței, n-am niciun fel de problemă cu ei. Mă bucur de fiecare dată când ajung la destinație cu bine cu ei, dar și cu călătorii.
Alexandru Ichim, directorul de comunicare al Societății de Transport București: În afară de instruirea șoferilor, în perioada imediat următoare, toate mijloacele de transport STB vor avea pictograme care să semnalizeze clar accesul animalelor de companie în interiorul mijloacelor de transport public.
Proprietarii animalelor vor răspunde pentru comportamentul lor.
Isabela Oprea, consilier Protecția Animalelor, Consiliul Județean Ilfov: Proprietarul este obligat să aibă la dispoziție pentru orice eventualitate un pachet de șervețele și, neapărat, acei săculeți pentru a putea strânge în urma animalului. Repet, este responsabilitatea noastră. Noi ne asumăm responsabilitatea pentru animalul de companie astfel încât să nu creăm un disconfort nici șoferilor, dar mai ales nici călătorilor.
Elevii mai multor școli din Ilfov au posibilitatea de a studia o materie opțională: „Ora cu și pentru animale”. Proiectul a fost gândit tot de cei de la Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov. Astfel, specialiștii îi vor instrui pe profesori, iar ei le vor vorbi elevilor despre îngrijirea necuvântătoarelor, dar și despre drepturile acestora.