Animalele de companie pot suferi de demență, potrivit unui nou studiu, relatează The Washington Post. Deși cazurile nu sunt foarte des raportate, boala poate afecta un număr destul de mare de animale. Totuși, studierea modului în care această boală afectează patrupedele poate ajuta cercetătorii să înțeleagă cum se manifestă afecțiunea și la oameni.
Experții nu sunt siguri de câte animale de companie suferă de demență. Estimările variază între 14 și 35% din populația de câini de companie cu vârsta de 8 ani și mai mult, potrivit unui studiu. Un alt studiu sugerează că aproape o treime dintre pisicile cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani și 50% dintre pisicile de 15 ani și mai în vârstă sunt afectate.
"Acest lucru este foarte, foarte puțin raportat", a declarat Gary Landsberg, un veterinar canadian și director științific veterinar al CanCog, o organizație de cercetare în domeniul sănătății animalelor. "Proprietarii trebuie să realizeze că semnele pot fi ușoare sau subtile, astfel încât s-ar putea să nu aibă nicio îngrijorare în legătură cu acestea."
Care sunt semnele de declin cognitiv la animalele de companie?
Pentru părinții animalelor de companie care încearcă să determine dacă pisica sau câinele lor suferă de demență, "este important să cunoască comportamentul normal al animalului de companie", a declarat Margaret Gruen, profesor asociat de medicină comportamentală la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității de Stat din Carolina de Nord. "De fapt, căutați o schimbare în timp".
Unele semne sunt:
- Confuzie și dezorientare;
- Uitarea lucrurilor pe care animalele de companie le-au învățat, cum ar fi anumite comenzi sau folosirea litierei;
- Modificări în programul lor de somn;
- În rândul pisicilor, o creștere a vocalizării, adică mai multe plânsuri sau urlete - un semn evident și raportat frecvent. "În cazul pisicilor, există o vocalizare excesivă și dezorientare și schimbări în interacțiunea cu oamenii sau cu alte animale, cum ar fi șuieratul și lovirea", a declarat Starr Cameron, profesor asociat clinic de neurologie a animalelor mici la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității Wisconsin din Madison, care studiază demența pisicilor.
Ce trebuie să faceți dacă suspectați că animalele au demență?
- Consultați-vă medicul veterinar și asigurați-vă că acesta exclude alte afecțiuni medicale;
- Întrebați veterinarul despre tratament, inclusiv medicamente, suplimente, dietă sau alte intervenții. Food and Drug Administration a aprobat un medicament numit selegilină, care poate reduce simptomele disfuncției cognitive la câini;
- Întrebați medicul veterinar despre anumite alimente care, spun unii experți, pot susține sănătatea creierului. Acestea pot necesita autorizație veterinară;
- Mențineți animalele de companie într-o rutină, deoarece ar putea avea probleme în a face față schimbărilor;
- Îmbunătățiți-le mediul înconjurător. Oferiți rampe pentru a evita treptele și puneți un covor pe o podea alunecoasă;
- Mențineți-le interacțiunea socială, fie cu alte animale de companie, fie cu oameni, și jucați-vă cu ei;
- Reduceți stresul la care animalele pot fi supuse;
- Încurajați exercițiile fizice. Exercițiile fizice din timpul zilei pot ajuta animalele să doarmă mai bine noaptea.
Poate fi prevenit declinul cognitiv la animalele de companie?
Nu se știe dacă tulburările cognitive la animalele de companie pot fi prevenite. Unii experți cred că exercițiile fizice pot ajuta, așa cum se întâmplă în cazul oamenilor cu demență. Un studiu recent sugerează că exercițiile fizice reduc riscul la câini, deși MacLean, autorul principal, a subliniat că acesta nu a fost efectuat pe o perioadă lungă de timp.
"Putem spune că există o relație, dar nu neapărat o cauză și un efect", a spus MacLean pentru The Washington Post. "Indiferent, exercițiile fizice sunt bune pentru toate, așa că este un sfat sigur că a da exerciții fizice câinelui dumneavoastră ar fi bun pe o mulțime de niveluri."
Afecțiuni medicale care imită demența la animalele de companie
Medicii veterinari le recomandă stăpânilor să fie atenți la orice schimbare în comportamentele animalului de companie, deoarece acestea pot indica mai multe afecțiuni, care ar putea fi tratate.
Multe afecțiuni, cum ar fi durerile artritice, cancerul, pierderea auzului sau a vederii, hipertensiunea și boala cronică de rinichi, pot provoca simptome care imită demența la animalele de companie și trebuie excluse înainte de a diagnostica o tulburare cognitivă, au spus experții.
Un animal poate avea, de asemenea, afecțiuni fizice și demență concomitent, "la fel cum o persoană în vârstă cu demență poate avea și alte probleme medicale legate de vârstă", a spus Landsberg.
De ce este importantă studierea demenței la animale?
Oamenii de știință studiază demența animalelor de companie pentru a ajuta atât stăpânii, cât și patrupedele să se descurce cu acest diagnostic, dar și pentru a înțelege mai bine bolile creierului uman, cum ar fi boala Alzheimer.
"Câinii sunt modele naturale bune. Ei pot dezvolta deficite similare cu cele ale oamenilor", a declarat Evan MacLean, director al Centrului de cogniție canină din Arizona de la Universitatea din Arizona. "De asemenea, ei pot fi studiați mai ușor, deoarece au o durată de viață mai scurtă decât oamenii și pot prezenta semne subtile încă de la vârsta de 7 ani. Aceste informații pot ajuta la învățarea mai multor lucruri despre această boală la oameni".
Cercetările privind cancerul la câini avansează în urmărirea unor medicamente pentru oameni și canini.