Imaginați-vă că ați putea înlocui singur și fără dificultate bateria telefonului mobil, a computerului sau a tabletei - acesta este obiectivul noului regulament european privind bateriile, care urmărește să faciliteze prelucrarea acestor deșeuri și să facă economia mai circulară.
Până în 2027, utilizatoriitrebuie să fie capabili să scoată și să înlocuiască bateriile instalate în aceste dispozitive.
Producătorii folosesc uneori trucuri pentru a face acest lucru mai dificil, după cum a declarat pentru Euronews Next Areg Badalian, care conduce Fix Fox, un magazin din Bruxelles care repară dispozitive electronice.
"De fiecare dată când scoatem o baterie, încălzim puțin partea din spate pentru a o face (pe cea electronică) puțin mai flexibilă, astfel încât, atunci când o scoatem, să nu rupem alte componente. De exemplu, camera foto se desprinde atunci când faci asta. Așa că trebuie să fii atent, trebuie să eviți micile capcane de genul acesta.", a spus Areg Badalian.
Ce prevăd reglementările UE
Reglementările prevăd că schimbarea unei baterii nu trebuie să necesite căldură sau un solvent pentru a o dezasambla. De asemenea, utilizatorul nu trebuie să recurgă la unelte speciale.
"De exemplu, unele mărci inventează șurubelnițe și forme de șurubelnițe astfel încât să nu poată fi reparate, dar acest lucru nu este foarte inteligent, deoarece creează pur și simplu o nouă șurubelniță", a spus Badalian.
Cu toate acestea, producătorii pot folosi în continuare componente mai mici ale bateriei pentru a face reparațiile mai dificile.
De asemenea, ei pot include în telefoanele lor un program care să ofere un mesaj de avertizare pentru a indica faptul că nu este o baterie oficială, mesaj care îi confundă adesea pe consumatori.
Scopul acestui regulament este de a facilita repararea, colectarea și reciclarea.
Până în 2027, 63% din bateriile de dispozitive trebuie să fie colectate, prevede regulamentul UE. Acest lucru ar trebui să contribuie la reducerea deșeurilor electronice, în condițiile în care peste 150 de milioane de smartphone-uri sunt aruncate la gunoi în fiecare an.