România continuă să se afle la coada Europei în ceea ce privește serviciile medicale, alături de țări precum Albania sau Bulgaria. De altfel, investițiile foarte mici în sistemul de sănătate reflectă această realitate. Potrivit Eurostat, în 2022, investițiile în domeniu au fost sub 5% din PIB.
Însă aceste statistici ar mai putea fi "îndulcite" fie prin educație, care nu poate fi făcută de pe o zi pe alta, fie prin informarea mai bună a populației.
Gratuități medicale pentru persoanele de 18-39 de ani
În aceste condiții, președintele CNAS Andrei Baciu ține să sublinieze unele gratuități de care beneficiază o parte din populație, sub îndemnul "Mergi la medic, ai grijă de sănătatea ta".
Medicul dă ca exemplu cazurile de diabet din România, o boală care poate fi tratată mai ușor dacă este depistată din timp destul de simplu, adică printr-o verificare a glicemiei, la medicul de familie. Acest serviciu este gratuit pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. Această categorie de persoane trebuie să știe că există mai multe gratuități.
- Din 2018 până în 2022, numărul de pacienți diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651.
Andrei Baciu, președinte CNAS: "Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritarea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală. Dacă tu sau membri ai familiei faceți parte din categoria de vârstă 18-39 de ani, iată care sunt serviciile medicale de prevenție, la care aveți dreptul, gratuit:
- hemoleucogramă completă
- VSH
- Glicemie
- Colesterol seric total
- LDL colesterol
De la 1 iulie, au fost introduse ni investigații medicale:
- creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe
- TGO
- TGP
- determinarea raportului albumină/creatinină urinară
În ceea ce privește femeile cu vârste între 18 și 39 de ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS:
- senologie imagistică
- examen Babeș-Papanicolau la 2 ani
- VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecțiile cu sifilis".
Statistic, la sfârșitul primului trimestru din 2023, sunt 1.028.277 de asigurați incluși în programul național de diabet zaharat și 17.762 în programul național de boli cardiovasculare.