Albia Dunării a secat pe partea țării noastre, lângă Zimnicea. Situația este atât de gravă încât se poate ajunge la pas până pe teritoriul Bulgariei. La intrarea în țară, debitul Dunării este la mai puțin de jumătate față de media lunii august, iar hidrologii nu se așteaptă la o îmbunătățire în curând. De asemenea, Dunărea este la cote extrem de scăzute și în două puncte de pe teritoriul Serbiei, unde autoritățile de la Belgrad draghează fluviul în permanență.
Climatologul Roxana Bojariu a vorbit la Euronews România despre fenomenul secetei și scăderea debitului Dunării.
Roxana Bojariu: „Climatic vorbind, septembrie este luna care are de obicei debitele cele mai scăzute pentru Dunăre, așa că din păcate trebuie să ne așteptăm și la o situație care să se înrăutățească, mai ales că într-adevăr prognozele sau estimările nu sunt foarte încurajatoare pentru ce a mai rămas din august și pentru luna septembrie”.
Cât de comun va deveni acest fenomen în viitor
Întrebată dacă va deveni o obișnuință în fiecare an să ne confruntăm cu situații de acest gen, Roxana Bojariu a precizat că aceasta este o situație excepțională, dar tendintețele climatice din viitor nu sunt încurajatoare.
„Nu vom avea astfel de situații în fiecare an. Aceasta este o situație excepțională, dar în general, tendințele climatice pe care le-am identificat studiind diferite proiecții în viitor, pe baza unor scenarii, arată că precipitațiile în lunile de vară, în zona noastră, se vor reduce. Dacă per total precipitațiile se vor reduce vara, nu e o veste foarte bună pentru debitele râurilor. Deci, probabil că situația asta va determina o frecvență crescută a anilor în care vom avea probleme cu debitele mici ale râurilor.
Acum într-adevăr este o situație excepțională și este deosebită și pentru că în amonte de Dunăre sunt probleme. Practic jumătate din Europa este sub secetă, iar lucrul acesta pune probleme alimentării Dunării în amonte.
E nevoie să ne adaptăm la aceste modificări, actualizând tot timpul estimările noastre pe bază de scenarii. Impactul nu este doar în agricultură, ci și în cazul energiei ieftine, cum ar fi hidroenergia”, Roxana Bojariu.