Dunărea a secat complet pe partea țării noastre, lângă Zimnicea. Situația este atât de gravă încât se poate ajunge la pas până pe teritoriul Bulgariei. La intrarea în țară, debitul Dunării este la mai puțin de jumătate față de media lunii august, iar hidrologii nu se așteaptă la o îmbunătățire în curând.
Reporterul Euronews România, Sonia Teodoriu, a ajuns pe albia secată a fluviului. „Sunt exact pe granița România și Bulgaria. Acum un an, apa Dunării avea 1,40 metri, potrivit Administrației Fluviale a Dunării de Jos. Acum este nisip”, transmite Sonia Teodoriu.
Cristian Neagoe, reprezentant Greenpeace, a explicat cum s-a ajuns la această situație. „Secarea Dunării până la acest nivel este o consecință directă a crizei climatice, care e provocată de activitatea umană, în prinicpal, prin arderea combustibililor fosili, prin despăduriri. În general, prin emisiile de gaze de seră”, a explicat Cristian Neagoe.
„Trebuie să reducem rapid emisiile de gaze de seră, trebuie să plantăm o rețea națională de păduri de protecție, pentru că asta reține apa în sol, aduce nori, aduce precipitații. Și trebuie să încetăm să mai investim în soluții păguboase, precum sistemele de irigații, pentru că nu avem cu ce iriga. Dacă Dunărea a secat până aici, nu mai putem folosi apă din Dunăre pentru a crește producția agricolă”, a adăugat reprezentantul Greenpeace.
Pe de altă parte, zona strict protejată Sărături-Murighiol a fost afectată din cauza secetei prelungite, a declarat directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă, pentru Agerpres.
Zona strict protejată Sărături-Murighiol a secat, iar autorităţile nu pot interveni, pentru a nu afecta ecosistemele.
„Din păcate, este o zonă în care nu se poate interveni deloc, din cauză că orice intenţie de a se decolmata sau a duce apă acolo ar strica iremediabil tot ce înseamnă ecosistem. Apa din zonă e apă sărată, drept pentru care şi speciile şi habitatele din acea arie sunt specifice unei asemenea tipologii. Deja s-a observat o reducere a numărului de exemplare din speciile zonei, iar faptul că nu mai există deloc apă e îngrijorător. Toată speranţa este în ploaie”, a afirmat directoarea executivă a ARBDD.
Bani pentru dragarea Dunării
Guvernul a aprobat alocarea sumei de 9,5 milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru executarea în regim de urgenţă a unor operațiuni de dragare a fluviului Dunărea şi a altor lucrări specifice în vederea înlăturării stării de risc cauzată de situaţia hidrologică critică actuală.
Măsura este necesară pentru amenajarea șenalului navigabil și asigurarea condițiilor minime de navigație pe Dunăre, pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării, cuprins între km 610 – km 375, și pentru reducerea riscului de blocaje a traficului și a timpilor de așteptare.
Sârbii draghează Dunărea
Dunărea este la cote extrem de scăzute în două puncte de pe teritoriul Serbiei, unde autoritățile de la Belgrad draghează fluviul în permanență. Deocamdată, traficul se desfășoară cu o singură restricție: navele de mare tonaj nu au voie să treacă pe Dunăre cu încărcătură maximă.
Reporterul Euronews Serbia, Dusan Hadzi Nikolic, spune că situația din țara sa nu este, totuși, la fel de gravă precum cea din România.