Dunărea a secat complet pe partea țării noastre, lângă Zimnicea. Situația este atât de gravă încât se poate ajunge la pas până pe teritoriul Bulgariei. La intrarea în țară, debitul Dunării este la mai puțin de jumătate față de media lunii august, iar hidrologii nu se așteaptă la o îmbunătățire în curând.
Guvernul dă aproape 10 milioane de lei pentru dragarea Dunării
Guvernul a aprobat alocarea sumei de 9,5 milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru executarea în regim de urgenţă a unor operațiuni de dragare a fluviului Dunărea şi a altor lucrări specifice în vederea înlăturării stării de risc cauzată de situaţia hidrologică critică actuală.
Măsura este necesară pentru amenajarea șenalului navigabil și asigurarea condițiilor minime de navigație pe Dunăre, pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării, cuprins între km 610 – km 375, și pentru reducerea riscului de blocaje a traficului și a timpilor de așteptare.
Întrebat dacă această măsură, alocarea sumei de aproape 10 milioane de lei, este suficientă, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a răspuns, la Euronews Romania, că „este o anumită sumă pentru o anumită situație, dar asta nu rezolvă pentru perspectivă problema Dunării, în general, și ceea ce înseamnă gestiunea apei în România”.
„Întreaga strategie de gestiune a apei în România trebuie revăzută”
„Este un an care trebuie să dea de gândit și, în același timp, să ducă la o strategie mai bună în ceea ce privește gestiunea resurselor de apă, iar problema Dunării nu este o problemă care trebuie discutată doar în momentele acestea, de criză. Se știe că pe Dunăre nu s-a lucrat chiar foarte mult și mai ales pe sectorul românesc. În general, pe fluviul Dunărea se lucrează în așa fel încât să nu se depună bancurile acestea de nisip, care obturează, de obicei, sau dispersează de foarte multe ori volumul de apă. Acest lucru se resimte cu consecințe grave atunci când sunt perioade din acestea, de secetă, și când debitul Dunării se reduce foarte mult. Sunt chestiuni care eu cred că ar trebui revăzute. De altfel, cred că întreaga strategie de gestiune a apei în România trebuie revăzută. Aș spune un lucru, pentru că, iată, este o perioadă lungă de timp în care pe ecologiști nu îi auzim spunându-și părerea, care sunt punctele de vedere ale unora care ani de zile au obturat anumite activități în domeniul acestora, al apelor, al gestiunii apei, inclusiv la Dunăre”, a mai explicat Valeriu Tabără la Euronews Romania.
„Seceta nu este determinată numai de seceta pedologică”
Fostul ministru a mai adăugat că „ceea ce facem acum, în 2022, este ceea ce am făcut în 2020”.
„Practic, în momentul în care a apărut seceta, am început să simțim arsurile la vârful degetelor sau la tălpi. Nu cred că este bine. Dacă ne ducem pe agricultură, seceta nu este determinată numai de seceta pedologică. Este determinată și de alți mulți factori, pe care noi nu am vrut să îi luăm în seama de ani de zile, deși oamenii de știință au avertizat în sensul respectiv și nu numai cei din România, ci și din afara țării”, a conchis Valeriu Tabără.