Elevii din clasele I-IV pot primi calificative scăzute de la purtare, potrivit ultimilor modificări aduse Stautului Elevilor. Scăderea notei la purtare era posibilă și înainte, însă nu era la fel clar explicată. Întrebarea este de ce sistemul are nevoie de o soluție de coerciție de genul acesta aplicată elevilor. În alte țări, părinții răspund dacă elevii din clasele mici absentează. Reprezentantul Ministerului Educației spune că tradiția scăderii notei la purtare este greu de schimbat.
Potrivit Statutului Elevului, pentru învățământul primar „la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient”.
Miruna Croitoru, președinte CNE: ”Sunt niște lucruri pe care noi le știam și care deja erau înrădăcinate în cultura organizațională a școlii la modul general. Ar trebui să mergem foarte mult pe idea de prevenție. Cum prevenim abandonul școlar, cum încurajăm elevii, părinții să-și trimită elevii la orele de consiliere? Aici este, de fapt, problema care duce la abandon școlar, faptul că elevii nu beneficiază de consiliere, că părinții au o oarecare reținere și am putea să creștem gradul de informare și de conștientizare a motivelor reale pentru care elevii aleg să abandoneze școala.”
Gelu Duminică, sociolog: ”Cred că obiectivul declarat a fost de descurajare a absențelor și de încurajare a participării copiilor la sistemul educational formal. Tot ceea ce face sistemul în momentul de față este să pedepsească copilul în continuare. A penaliza doar copilul printr-o scădere a notei la purtare este puțin ciudat. Vă dau un exemplu, mulți copii, mai ales în mediul rural dezavantajat, sunt încă folosiți la muncă în gospodării. Deci familia este săracă, îl ține pe copil acasă și singurul pe care noi îl pedepsim pentru purtare este copilul. Mi se pare total nedrept.”
- Dispută pe legile Educației. Mai multe ONG-uri, protest în fața Guvernului față de implicarea Bisericii în Legile Educației
- Aproape 1.000 de elevi, părinți și profesori au protestat pe străzile din Iași. Tinerii învățau într-o clădire cu risc seismic unu
- O nouă materie opțională pentru elevi. Ministerul Educației a aprobat programa pentru ''Educaţie pentru schimbările climatice''
Scăderea notei la purtare, măsură învechită în țările europene
În alte țări europene, precum Germania, se aplică amenzi mari părinților care nu își trimit copilul la școală, și de 1.500 de euro. Notele la purtare sunt considerate un instrument învechit de asigurare a participării la școală a elevilor în multe țări europene la care ne uităm drept exemplu.
Sorin Ion, secretar de stat preuniversitar: ”La acest moment, nu suntem pregătiți, ca sistem, să renunțăm la nota la purtare. Ar fi câțiva factori, unul ar fi tradiția. Sistemul românesc, de când există, are un instrument de monitorizare a prezenței obligatorii la școală. În al doilea rând, nici nu avem multe măsuri care să înlocuiască nota la purtare. Ne putem îngriji să facem școala mai atractivă, ne putem îngriji să o facem mai plăcută, mai utilă pentru copii, dar asta nu ne pune în siguranță pentru o situație în care un copil pur și simplu nu dorește să vină la școală sau un părinte nu este suficient de conștient că școala este un lucru bun pentru copilul lui și atunci se păstrează o măsură de oarecare coerciție.”
Ministerul Educației are și măsuri de ajutor, precum bursele sociale pentru elevii aflați în dificultăți financiare. În 2022 au fost aproximativ 800.000 de beneficiari de burse din cei 3 milioane de elevi.