Aproape o mie de elevi, părinți și profesori au protestat pe străzile din Iași pentru educație. Sunt școlarii care învățau până luna trecută într-o clădire cu risc seismic unu. Au fost relocați de urgență în clădirile a altor trei licee, iar acest lucru i-a dat afectat. Sunt împărțiți, fac ore după-amiaza, au pauze de cinci minute, iar profesorii fac kilometri de la un liceu la altul pentru a ține orele.
Elevii de la Colegiul Național "Vasile Lupu" din Iași, cea mai veche școală de dascali din România, învățau până acum câteva zile într-o cladire care stă să cadă. Sunt mici, dar încă de pe băncile școlii au învățat că una dintre formele comunicării este protestul. Alături de părinți și profesori au protestat pentru educație.
Elev: ”Am fost în vacanță și ne-am trezit dați afară din propria noastră casă unde învățam și veneam cu drag pentru a deveni învățători și educatori de succes. Dar acum nu mai avem nici un loc. Ne trimit de la o școală la alta.”
Elevii au protestat în fața primăriei din Iași
Aproape o mie de elevi, părinți și profesori au mers în marș șase kilometri de la liceu până la Primaria Municipiului Iași. Patru ore a durat protestul.
Părinte: ”Orele nu mai reușesc să fie ore cum trebuie. O oră care trebuie să aibă 50 de minute, câteodată, poate ajunge și la 30 de minute deoarece profesorii nu mai reușesc să ajungă.”
Problemele Colegiului Pedagogic din Iași sunt vechi de mai bine de trei decenii. Pereții sunt crăpați, geamurile sunt sparte, tencuiala veche de mai bine de jumătate de secol, iar o parte din clădire chiar a fost închisă pentru că reprezenta un pericol.
Irina Cosovanu, profesor: ”Am stat cu frică în spate atâția ani de zile. Nu s-a mai investit nimic, nici în laboratoare, nici în infrastructură pe motiv că acest liceu va fi renovat. Însă anii au trecut, am rămas și fără infrastructură, am rămas și fără dotări.”
Lăcrămioara Iordăchescu, directorul Colegiului Național "Vasile Lupu" Iași: ”Deseori mi-a fost teamă pe anumite segmente din clădire. Dacă ar fi să iau măsuri, în primul rând nu le-aș mai da voie copiilor înăuntru.”
Luciana Antoci, inspector general ISJ Iași: ”Copiii se întorc la cursuri acolo unde au fost relocați. Pe de altă parte, însă, împreună cu domnul primar, căutăm soluții pentru a organiza programul de toamnă. Sunt mai multe variante în lucru acum.”
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: ”A mai apărut în discuție posibilitatea construirii unei scoli modulare din containere. Pe care eu personal nu o evit ca discuție, dar experiența mea de inginer și primar că e foarte greu să găsești să faci o școală cu 23 de clase din containere.”
Potrivit primarului municipiului Iași, în cel mai fericit caz, elevii și profesorii se vor putea întoarce în școală după doi ani de la începerea lucrărilor, lucrări care ar putea începe în vara acestui an.