Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Federația Română de Gimnastică a cerut FIG analiza și justificarea notei Sabrinei Voinea: ”Poate fi dovedit că a fost eroare de arbitraj”

Federația Română de Gimnastică transmite că a cerut forului internațional prezentarea analizei detaliate și justificarea notelor obținute la sol de Sabrina Maneca Voinea. FRG transmite, într-un comunicat, că ”Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieșire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj.”

”În același timp FRG a solicitat ca în spiritul transparenței să se facă publice analiza detaliată și justificare pentru cele 9 gimnaste participante în finala de la sol, pentru a putea oferi un răspuns oficial gimnastelor, comunității gimnasticii din România, autorităților guvernamentale și de stat, media națională și internațională.

Totodată Federația Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) două memorii, urmând procedurile acestuia: unul referitor la modul de soluționare al contestației gimnastei Jordan Chiles, după anunțarea clasamentului.

Cel de-al doilea, pentru felul în care au fost soluționate contestațiile pentru Sabrina Maneca Voinea și Jordan Chiles.”, mai transmite FRG.

COSR cere reanalizarea contestației Sabrinei Voinea

Anterior, COSR a anunțat că a cerut Federației Internaționale de Gimnastică reanalizarea contestației depuse de Sabrina Voinea, după evoluția de la sol, motivând, printre altele, ”refuzul de a prezenta integral motivele de respingere."

Sabrina Voinea a fost notată în finala de la sol cu 13.700, la egalitate cu Ana Maria Bărbosu, care însă s-a clasat înaintea Sabrinei având o notă mai mare la execuție.

Camelia Voinea, mama și antrenoara gimnastei de 17 ani, a depus o contestație imediat după terminarea exercițiului, pentru nota la dificultate, însă aceasta a fost respinsă. Respingerea contestației a stârnit numeroase controverse, mai ales că și americanca Jordan Chiles a depus o contestație, care a fost aprobată și care a urcat-o pe gimnastă pe ultima treaptă a podiumului.

Nadia Comăneci a intervenit și a discutat cu arbitrii, care i-au transmis fostei mari gimnaste că au o fotografie care arată că Sabrina Voinea a depășit covorul. Ulterior, postul american NBC a venit cu dovada faptului că gimnasta din România nu a depășit spațiul de concurs.

Surse Euronews: Exercițiul Sabrinei Voinea va fi reanalizat

Marți dimineață, Nada Comăneci a transmis mai multe solicitări președintelui Federației Internaționale de Gimnastică, relatează Andrei Nourescu, trimisul special al Euronews România la Paris.

Andrei Nourescu, trimisul special Euronews România la JO 2024: ”Nadia Comăneci a trimis în această dimineață mai multe solicitări președintelui Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe. Acesta i-a răspuns că FIG va revizui acest exercițiu. Se vor uita din nou pe exercițiul Sabrinei Voinea să se vadă într-adevăr dacă a fost o neregulă.”

Nadia Comăneci: ”Trebuie să clarificăm pentru Sabrina”

Într-un interviu acordat Euronews România, Nadia Comăneci a declarat modul în care Sabrina Voinea a fost punctată la exercițiul de la sol reprezintă ”dilema cea mare”.

”La mine dilema cea mare este Sabrina Voinea pentru că toată lumea nu știa ce se întâmpla cu deducția de o zecime. Este o deducție în neutru, minus o zecime care se dă de obicei când ești afară din covor.

M-am uitat acum la video, la colțuri, la video-ul pe care l-a trimis NBC-ul. Nici ei nu au înțeles de ce a fost acea deducție. Am întrebat șefa arbitrelor și a spus că a pus călcâiul. Nu am văzut vreo poză că a pus călcâiul.

Trebuie să clarificăm pentru Sabrina, pentru că acest copil a muncit foarte mult.

I-am trimis video-urile (președintelui FIG, Morinari Watanabe, n.red) pentru că e important ca fata să știe ce a greșit și ce nu a greșit. Mi-a spus că, pentru el, sportivii sunt fiii și fiicele lui și vrea să aibă grijă de ele”, a declarat Nadia Comăneci, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE