Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Audierile la TAS în cazul gimnastelor Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu s-au încheiat. Avocat: ”Suntem foarte optimiști”

UPDATE: Verdict TAS: Ana Maria Bărbosu primește medalia de bronz la JO 2024. Contestația Sabrinei Voinea este respinsă, dar urcă pe locul patru, deoarece și gimnastei Jordan Chiles i-a fost reinstituită nota inițială. TAS a considerat că gimnasa americană a depus contestația după timpul regulamentar.


Comisia TAS a încheiat audierile în privința gimnastelor din România. Federația Română de Gimnastică a cerut acordarea medaliilor de bronz atât pentru Ana Bărbosu și cât și Sabrina Maneca Voinea.

Audierile maraton ale comisiei TAS în cazul sportivelor din România care au concurat în finala de la sol au durat peste 5 ore. Sabin Gherdan, avocatul care reprezintă gimnastele și Federația Română de Gimnastică, a declarat la Euronews România că o soluție ar putea fi anunțată ”în jur de ora 19, ora României”.

”Suntem încrezători în șansele noastre ca în urma acestei audieri să obținem un rezultat favorabil”, a precizat avocatul.

Avocat: ”Există în teorie posibilitatea ca ambele sportive ale noastre să obțină această medalie”

Sabin Gherdan a punctat că ar fi ”o situație nemaiîntâlnită în istoria Jocurilor Olimpice” ca trei gimnaste să primească câte o medalie de bronz.

„E o situație nemaiîntâlnită în istoria Jocurilor Olimpice să fie acordată câte o medalie de bronz la trei sportive la aceeași probă.

E o excepție pe care am invocat-o în subsidiar. În momentul de față există în teorie posibilitatea ca ambele sportive ale noastre să obțină această medalie, cât și sportiva de origine americană.

Acesta ar fi cel mai bun rezultat pe care l-am putea obține în urma acestor audieri. Vom ști sigur după ora 19 dacă este posibil”, a menționat avocatul, la Euronews România.

”Procesul nu va dura mai târziu de închiderea JO”

”Cu siguranță procesul nu va dura mai târziu de închiderea JO. Am avut această posibilitate în urmă cu câteva zile să alegem calea unui proces de drept comun care să dureze între cinci și 12 luni. Nu am dorit.

S-a ales varianta ca la finalul JO să cunoaștem dacă ni se va admite cererea și care este soluția finală. Ne putem aștepta la o soluție în această seară. Ne putem aștepta la o soluție mâine dimineață”, a mai spus Gherdan.

Avocatul a mai punctat că România nu va ”motivele care au stat la baza hotărârii”, ci doar ”partea dispozitivă.

”În cazul în care va fi vorba despre o înțelegere între pârți și se va acorda medalia de bronz tuturor atletelor, nu va exista nicio motivare. Toate aceste aspecte vor rămâne confidențiale, iar sportivele vor primi ulterior medaliile”, a mai menționat Gherdan.

În cazul unei decizii favorabile gimnastelor României, avocatul a afirmat că va fi identificată o ”modalitate solemnă” ca Sabrina Voinea și Anamaria Bărbosu să fie recompensate.

”Încă nu am ajuns să facem o discuție despre aceste aspecte. Vom găsi o modalitate solemnă prin care și sportivele noastre să fie recompensate. ”Suntem foarte optimiști și sperăm să avem o soluție cât de curând”, a concluzionat el.


UPDATE: Audierile la TAS sunt în desfășurare, sâmbătă, de aproximativ patru ore. Sabin Gherdan, avocatul care reprezintă gimnastele și Federația Română de Gimnastică, a cerut Comisiei TAS ca Federația Internațională de Gimnastică să acorde trei medalii de bronz, au declarat surse cu informații despre proces pentru Euronews România. Pe lângă americanca Jordan Chiles, care a fost medaliată oficial, distincția să fie acordată și celor două gimnaste din România, Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu.

Nadia Comăneci nu a mai fost interogată, ci doar Donatella Sacchi, președintele comitetului tehnic feminin și președintele Superior Jury, și Cecile Landi, antrenoarea sportivei din SUA.

În vârstă de 65 de ani, Donatella Sacchi este o fostă gimnastă. Ea a reprezentat Italia la Jocurile Olimpice 1976, de la Montreal, când Nadia Comăneci a luat 10 perfect.

Cine decide dacă Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu primesc medalia de bronz

Contestația este analizată de Hamis G. Garavi, un arbitru TAS de naționalitate franco-iraniană. El este președintele panelului, din care mai fac parte alți doi arbitri - un chinez și un britanic.


UPDATE: Audierile în cazul gimnastelor Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu ar urma să aibă loc cel mai probabil sâmbătă dimineață, la ora 9 (ora României), au declarat pentru Euronews surse apropiate procesului.

Termenul pentru depunerea documentelor a fost prelungit până vineri seară. O informație nouă, venită tot pe surse, este că fosta mare gimnastă Nadia Comăneci ar putea fi chemată ca martor, pentru a susține cauza gimnastelor din România. De altfel, Nadia Comăneci s-a implicat încă de la început în cazul Sabrinei Voinea și al Anei Maria Bărbosu, venind cu probe video care arătau că arbitrii au greșit atunci când au depunctat-o pe Sabrina Voinea pentru o presupusă ieșire din covor.


Știrea inițială:

Tribunalul de Aribtraj Sportiv este în continuare în plină dezbatere în cazul gimnastelor Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu. Surse apropiate procesului au declarat pentru Euronews România că la audieri va fi chemată și partea americană, pentru a lămuri procedura în care a fost depusă contestația pentru gimnasta Jordan Chiles, medaliata cu bronz la sol.

Ce este sigur este că decizia va fi comunicată până la finalul acestei săptămâni, adică până la încheierea Jocurilor Olimpice.

Potrivit surselor Euronews, arbitrul șef al acestui caz este Hamid Gharavi, care a mai reprezentat România în litigii comerciale.


Știrea inițială

Audierile, amânate pentru că părțile implicate au plecat din Paris

Decizia TAS în cazul Sabrinei Voinea ar trebui să fie anunțată până duminică. Inițial, audierile trebuiau să aibă loc azi, însă au fost amânate, pentru ca toate declarațiile să poată fi studiate.

Federația Internațională de Gimnastică a depus miercuri o cerere de amânare a audierilor, invocând faptul că lumea gimnasticii de la Jocurile Olimpice 2024 a părăsit capitala Franței, transmite Andrei Nourescu, trimisul Euronews România la Paris.

Oficialii, delegațiile, au plecat spre țările lor și mai este nevoie de o zi pentru ca aceștia să poată ajunge la birouri și să poată apoi comunica centralizat cu cei care vor face audierile. De asemenea, și dinspre partea română, dinspre avocații care reprezintă Federația Română de Gimnastică și Comitetul Olimpic Român, a venit o cerere de amânare pentru încă 24 de ore, pentru a se putea aduna toate probele și tot ce este nevoie ca un dosar complet să fie pus în fața judecătorilor de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care are o comisie ad-hoc care funcționează aici, temporar, pe durata Jocurilor Olimpice.

Cel mai devreme, audierile la TAS ar putea avea loc în cursul zilei de vineri și, în funcție de cât de repede se ajunge la o decizie, putem avea chiar vineri seară sau sâmbătă un verdict în cazul contestației depuse de gimnasta Sabrina Voinea.


Știrea inițială:

Potrivit unor surse Euronews România, audierile în cazul Sabrinei Voinea, la TAS, ar urma să aibă loc joi, pe 8 august. Inițial, un verdict al Comisiei ad-hoc de la Curtea de Arbitraj era așteptat miercuri, 7 august. Informația a fost confirmată și de oficiali din Federația Română de Gimnastică. TAS ar fi cerut noi audieri și o completare la dosar.

O decizia ar putea veni tot joi, 8 august, deși TAS are la dispoziție zilele rămase până la sfârșitul Jocurilor Olimpice 2024 pentru soluționarea cazului.

Anterior, o soluție a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) era așteptată chiar de miercuri seară, întrucât procedura rapidă a TAS prevede pronunțarea verdictului în termen de 24 de ore, a declarat avocatul Sabin Gherdan, la Euronews România. Președinte Asociației Române de Arbitraj Sportiv a explicat că probele video și dovezile tehnice vor influența decizia arbitrilor TAS.

De asemenea, avocatul de drept sportiv a apreciat că există șanse ca decizia inițială să fie revizuită, iar sportiva română să primească medalia.

”Sunt șanse ca rezultatul să fie modificat în urma contestației care inițial a fost respinsă și acum este atacată în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv, divizia ad-hoc care se află la Paris.

Toate aceste hotărâri sunt publice pe site-ul TAS, iar din cele opt care au fost deja soluționate, în momentul de față una singură a fost admisă. În teorie, sunt șanse ca clasamentul să fie modificat, iar sportiva noastră să primească medalia respectivă”, a declarat Sabin Gherdan, la Euronews România.

Ce implică judecarea contestațiilor în procedură rapidă la TAS

Finala probei de sol a generat o controversă uriașă la Jocurile Olimpice, după ce contestația lui Jordan Chiles a lăsat România fără medalia de bronz. Drept urmare, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Federația de Gimnastică solicită în procedură extraordinară reanalizarea exercițiului făcut de Sabrina Voinea, după ce gimnasta de 17 ani a fost depunctată pentru că ar fi depășit covorul, deși imaginile arată contrariul.

Punctele tăiate de arbitri au lăsat-o pe Sabrina în afara podiumului.

”Procedura este una foarte rapidă. Conform regulilor arbitrale ale TAS, divizia ad-hoc, o soluție ar trebui pronunțată în 24 de ore de la momentul în care s-a înregistrat cererea.

Practic, până la finalul acestei zile ar trebui să avem o soluție. Există și un caz excepțional în care Curtea și arbitrii desemnați să judece acest caz consideră că e nevoie de mai multe informații și în acest caz, pot să amâne încă un timp scurt soluționarea cauzei”, a mai spus avocatul de drept sportiv.

Statele Unite ar putea interveni după contestațiile României

Întrebat dacă Sabrina Voinea ar putea primi medalia de bronz, avocatul Sabin Gherdan a afirmat că astfel de cazuri sunt unele excepționale, motiv pentru care nu există un regulament oficial în acest sens.

”Dacă se află la Paris în continuare, ar trebui să i se acorde medalia într-un mod oficial și probabil într-un format solemn. Dar nu există o procedură reglementată de un regulament într-o astfel de situație”, a mai spus Gherdan

Avocatul de drept sportiv consideră că Statele Unite vor face o intervenție în dosarul de la TAS.

”Cu siguranță vor face o intervenție. Părțile unui litigiu sunt formate din reclamant, care sunt sportivele noastre, pârât, care este Federația Internațională de Gimnastică (FIG), iar orice persoană care deține un interes poate să facă o intervenție în cadrul acestei proceduri și să-și exprime poziția.

Sunt ferm convins că reprezentanții SUA vor face o intervenție și își vor aduce argumentele în cadrul procesual”, a mai precizat Gherdan.

Avocat: ”Proba video este determinantă”

”Proba video este determinantă în cazul nostru și de asemenea sunt anumite aspecte tehnice prin care se poate demonstra că dificultatea a fost alta decât cea notată de către arbitri. Iar în acest caz sunt probe obiective care vor fi analizate de către cei arbitri desemnați ai acestui caz.

Mă aștept la o soluție într-un termen scurt și probabil la finalul zilei vom avea cel puțin o idee despre momentul în care se va pronunța. Mă aștept ca în această seară să avem o decizie, dispozitivul hotărârii, nu motivarea. Ulterior, să ne dăm seama ce s-a întâmplat.

Este clar că România are nevoie de mai mult lobby la acest nivel internațional pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE