Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: SUA nu renunță la medalia lui Jordan Chiles și anunță că au o nouă probă video: contestația, depusă după 47 de secunde

Statele Unite contestă decizia TAS în cazul Anei Maria Bărbosu. Oficialii americani susțin că antrenoarea Cecile Landi a depus contestația după 47 de secunde de la publicarea punctajului, adică în termenul-limită de 1 minut prevăzut în regulament. Federația Română de Gimnastică susține că își va exprima de-acum înainte poziția doar prin comunicate de presă, având în vedere situația juridică sensibilă.

Americanii aduc o nouă probă: contestația, depusă după 47 de secunde

Duminică, USA Gymnastics a depus oficial o scrisoare și probe video la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care, susțin americană, arată că antrenoarea principal Cecile Landi a depus contestația 47 de secunde după publicarea scorului.

Astfel, USA Gymnastics solicită revizuirea hotărârii TAS și restabilirea notei de 13,766 pentru medalia de bronz a lui Chiles.

Dovezile video cu eticheta de timp, prezentate de USA Gymnastics duminică seara, arată că Landi și-a declarat prima dată solicitarea de a depune o cerere la masa de întrebări la 47 de secunde după afișarea scorului, urmată de o a doua declarație la 55 de secunde după afișarea inițială a scorului.

Reacția FRG la acțiunea SUA

Federația Română de Gimnastică transmite că ”este la curent cu poziția emisă recent de către Comitetului Olimpic al Statelor Unite referitor la demersurile pe care aceștia doresc să le urmeze.”

”Federația Română de Gimnastică, alături de partenerii săi, evaluează situația actuală și vă va informa periodic cu privire la acțiunile intrepreinse.

Având în vedere situația juridică sensibilă în care ne aflăm, dorim să vă informăm că poziția noastră va fi transmisă exclusiv prin intermediul comunicatelor de presă. Facem un apel la dumneavoastră în sensul de a înțelege această situație și de a ne acorda liniștea necesară pregătirii următorilor pași pentru a ne susține sportivele la cel mai înalt nivel posibil.”, mai transmite FRG.

SUA nu acceptă decizia TAS

"Credem cu tărie că Jordan a câștigat pe bună dreptate medalia de bronz și au existat erori grave atât în punctarea inițială de către Federația Internațională de Gimnastică (FIG), cât și în procesul ulterior de apel al TAS, care trebuie abordate", se arată în declarația Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA (USOPC).

Comitetul Internațional Olimpic a transmis că va lua legătura cu USOPC pentru ca Jordan Chiles să returneze medalia de bronz.

"Greșeala inițială a fost în punctajul FIG, iar a doua eroare s-a produs în timpul procesului de apel la TAS, unde USOPC nu a beneficiat de timp sau de o notificare adecvată pentru a contesta în mod eficient decizia. Drept urmare, nu am fost reprezentați în mod corespunzător și nu ni s-a oferit posibilitatea de a ne prezenta cazul în mod cuprinzător", a transmis duminică USOPC

CIO confirmă: Jordan Chiles trebuie să dea medalia înapoi

Gimnasta americană Jordan Chiles trebuie să dea înapoi medalia, în condițiile în care Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis ca Ana Maria Bărbosu să primească bronzul. Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că a luat legătura cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a stabili detaliile ceremoniei de realocare a medaliei.

”Ca urmare a deciziei TAS referitoare la finala feminină a probei de gimnastică artistică la sol și a modificării clasamentului de către Federația Internațională de Gimnastică, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) va realoca medalia de bronz Anamariei Bărbosu (România). Suntem în legătură cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a discuta despre ceremonia de realocare și în legătură cu Comitetul Olimpic al SUA (USOPC) pentru returnarea medaliei de bronz”, se arată într-un comunicat al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), publicat pe platforma X.

Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz, în timp ce contestația în cazul Sabrinei Voinea a fost respinsă în urmă memoriilor făcute la TAS. Sportivei americane Jordan Chiles îi este retrasă medalia, după ce TAS a stabilit că echipa ei a depus contestația după depășirea timpului regulamentar de un minut, în finala de la sol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE