Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocurile Olimpice 2024. Călcâiul Sabrinei Voinea și dovada că nu a călcat linia

Prestațiile gimnastelor Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu au stârnit mari controverse, după proba individuală pe aparate, de la Jocurile Olimpice 2024.

Inițial, Ana Maria Bărbosu a încheiat pe locul 3, cu o notă de 13.700, la egalitate cu Sabrina Voinea, dar departajarea s-a făcut la execuție, acolo unde Ana a avut un grad de dificultate mai mare.

Călcâiul Sabrinei Voinea și dovada că nu a călcat linia

Numai că, după câteva secunde, arbitrii au acceptat o contestație a americancei Jordan Chiles, care, prin urmare, a ajuns pe podium, cu o notă de 13.766.

A depus contestație și Sabrina Voinea, pentru că arbitrii au susținut că gimnasta a depășit cu călcâiul tușa covorului, motiv pentru care a fost depunctată cu 0.1 (o zecime). Dar contestația Sabrinei nu a fost acceptată.

Potrivit regulamentului, o gimnastă poate face contestație doar în ceea ce privește nota de plecare, nu și asupra execuției, potrivit Eurosport.

Nadia Comăneci a precizat că a discutat cu arbitrii, care i-au spus că au ei o fotografie în care se vede cum Sabrina depășește suprafața de concurs. Arbitrii nu au prezentat însă dovada despre care vorbeau.

Însă postul american NBC a venit cu o probă video și foto din care reiese că gimnasta de 17 ani nu a depășit covorul.

VEZI GALERIA
3 imagini

Comentariul americanilor de la NBC: "Uitați-vă la câlcâiul ei! Atinge salteaua (n.r. iese din spațiul regulamentar pentru acest exercițiu)? Vă spun eu: NU atinge salteaua! Există spațiu între călcâi și acea bucată de saltea".

Dacă nu era depunctată cu acea zecime, Sabrina ar fi obținut nota 13.800 și ar fi câștigat medalia de bronz.

Între timp, Comitetul Olimpic Sportiv Român a cerut oficial reanalizarea contestației Sabrinei. Președintele COSR, Mihai Covaliu, a transmis luni o scrisoare în semn de protest către Federația Internațională de Gimnastică.

Șeful COSR a spus că "modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul, periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia".

Nervii și frustrarea sunt mari, iar mama Sabrinei, care îi este și antrenoare și care a fost vicecampioană olimpică în 1988, a criticat Federația Română de Gimnastică, pe care o acuză că nu a apărat drepturile sportivei și a anunțat că se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).

Camelia Voinea a și postat pe rețelele de socializare dovezile potrivit cărora fiica sa nu a greșit.

Mama Sabrinei a fost atât de supărată încât a anunțat că iese din gimnastică, împreuna cu fiica ei: "Sabrina nu a ieșit din covor la nici o linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toți cei care ne-ați susținut. Atât am putut suporta!"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE