Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

COSR cere reanalizarea contestației Sabrinei Voinea. Mihai Covaliu invocă, printre altele, ”refuzul de a prezenta integral motivele de respingere"

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) a transmis luni o scrisoare în semn de protest către Federația Internațională de Gimnastică pentru a fi reanalizată contestația exercițiului la sol al Sabrinei Voinea la Jocurile Olimpice de la Paris. Mihai Covaliu susține că ”modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia”.

De asemenea, Camelia Voinea, mama gimnastei, a criticat Federația Română Gimnastică pe care o acuză că nu a apărat drepturile sportivei și a anunțat că se va adresa Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

COSR a anunțat că Mihai Covaliu a trimis o ”scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică, adresată direct președintelui Morinari Watanabe”, pentru a fi reanalizată contestația exercițiului la sol efectuat de Sabrina Voinea, luni, 5 august, la Jocurile Olimpice de la Paris.

”Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia”, a declarat Mihai Covaliu, potrivit unui comunicat al COSR.

COSR, despre depunctarea gimnastelor României la JO 2024. ”Victimă a fost și Ana Barbosu”

Președintele COSR a mai punctat că declarația Sabrinei Voinea de a renunța la gimnastică ”obligă moral factorii decizionali la reanaliză”.

”Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale.

Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justa a cazului prezentat”, a mai precizat Mihai Covaliu.

Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei.

Imaginile video și foto infirmă această teorie. În conjunctura acordării notelor și acceptării contestațiilor, victimă a fost și Ana Barbosu, care pentru un minut și jumătate a fost pe locul 3”, au evidențiat reprezentanții COSR.

Potrivit Eurosport, Mihai Covaliu s-a aflat în sală la acea finală de la sol și s-a declarat dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat, dar a punctat că arbitrele au avut elemente tehnice pe care și-au bazat deciziile luate, în special în ceea ce o privește pe Sabrina Voinea, a cărei contestație nu a fost admisă.

"Nadia Comăneci a fost și a vorbit cu membrele comisiei de arbitraj și sunt, într-adevăr, elemente tehnice care stau în sprijinul acestor decizii: unu, în faptul că nouă ne-au respins contestația, pentru că există probe că Sabrina ar fi călcat cu călcâiul linia și ar fi depășit.Noi nu am văzut ce au văzut arbitrele, care erau chiar acolo lângă sol și, vă dați seama, în gimnastică, de altfel și în toate sporturile, la ora actuală proba video este susținută de imagini, după aceea sunt fotografiile care se fac pe fiecare cadru. Adică, din punct de vedere tehnic, există suportul necesar în argumentarea luării unei decizii", a declarat președintele COSR, conform sursei citate.

Camelia Voinea anunță că se adresează TAS

De asemenea, Camelia Voinea, mama gimnastei Sabrina Voinea, consideră că se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru ”nedreptatea creată” fiicei sale.

”Vi se pare cumva că a ieșit din covor Sabrina? Exclus....

Mă voi adresa TAS-ULUI și Protecției Copilului pentru nedreptatea creată.

Este normal ca FRG să nu apere drepturile Sabrinei? Dacă vor face FRG vreo plângere este strict pentru zecimea Sabrinei furată nicidecum contestarea notei altei sportive, nu ai voie să contești nota altei sportive.

Eu am depus contestația pentru (că, n.red) zecimea nedreptății Sabrinei nu a fost luată în calcul, ea clar era pe podium înaintea celor două gimnaste.

Nedreptatea a fost făcută doar la Sabrina cu zecimea, restul să fim foarte clari și-au primit nota pentru ceea ce au făcut.

Am probe clare și voi merge până în pânzele albe, încă o dată spun nedreptatea a fost făcută doar la Sabrina cu zecime furată, restul au primit nota reală (...)”, a scris Camelia Voinea, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE